Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italië verwacht goed venkel- en bladgroentenseizoen

"Na 2016, een jaar dat we snel willen vergeten, belooft 2017 veel beter te worden. De prijzen fluctueren minder omdat de orders regelmatiger en beter verdeeld zijn," legt teler Alessandro Indorato uit.


Boven: Alessandro Indorato

In Syracuse is het bladgroentenseizoen in volle gang. We bezochten Vivaio Mondo Verde om te zien wat dit bedrijf allemaal te bieden heeft. Het bedrijf bezit een kassenareaal van 50.000 vierkante meter waar het voornamelijk sla, venkel en koolsoorten teelt. 



Deze regio leent zich bij uitstek voor de teelt van bladgroenten en venkel dankzij het overvloedige natuurlijke licht, de bodemsoort en de gunstige temperaturen. 

De kwekerij produceert ongeveer 100 miljoen planten, waarvan 50% venkel en ijsbergsla. Voorheen was romaine sla het belangrijkste product maar de laatste driekwart jaar daalde de productie met 60%, zodat er nu nog maar 18 miljoen planten van worden geproduceerd.

Het overige deel bestaat uit botersla, batavia, frisée sla en krulandijvie. Het laast genoemde product wordt steeds populairder dankzij de grote coöperaties die de groente direct inkopen. We produceren ook bloemkool en kool die vooral bestemd zijn voor lokale producenten."

"Groenlof is een bijzondere vermelding waard omdat we deze groente produceren zodat hij in februari en maart geoogst kan worden, wanneer het product in het noorden niet beschikbaar is."



Jaarlijkse productie Vivaio Mondo Verde:
- IJsbergsla, 30 miljoen;
- Venkel, 25 miljoen;
- Romaine, 18 miljoen;
- Krukandijvie, 6 miljoen;
- Brassica (bloemkool, kool), 5 miljoen;
- Groenlof, 4 miljoen;
- Botersla, 2 miljoen;
- Andijvie, 2 miljoen;
- Batavia, 1 miljoen;
- Frisée, 500.000;
- Radicchio, 1,5 miljoen;
- Uien, 5 miljoen.

De kwekerij is in het bezit van een biocertificaat en beschikt over software waarmee het zelf de uitvoering van hygiëne- en gezondheidsprocedures kan controleren. De productie is in drie tijdvakken ingedeeld: augustus en september (vroeg); oktober en november (midden); december, januari en februari (laat). 

"De teelt van bladgroenten en venkel hangt in deze regio nauw samen met de aardappelteelt. De grote aardappeltelers zijn ook de grootste bladgroentenproducenten."



"Vorig jaar heeft de regenval eind september tot overstromingen geleid die hun weerslag op de productie hebben gehad. De regen werd gevolgd door een periode met lage temperaturen en vorst die de groei van de planten heeft belemmerd. Als gevolg hiervan zijn de retailprijzen omhoog geschoten. In het voorjaar overlapten de cycli elkaar, wat leidde tot prijsdalingen. We kunnen dus wel concluderen dat we alles behalve tevreden zijn over dit seizoen."


Boven: Constructie van de nieuwe kwekerij

"Dit seizoen belooft beter te worden. Het vorige seizoen heeft een aantal telers de kop gekost. Dit jaar zijn er meer bestellingen en beter verdeeld ook, zodat we nauwkeuriger kunnen plannen. Als het weer ook meewerkt, dan kunnen we een prima seizoen tegemoet zien."

Soc. Agr. Vivaio Mondo Verde
C.da Spinagallo - Grotta Perciata, 65
96100 Siracusa (SR) ITALY
Tel.: + 39 346 695 0433
Fax: +39 0931717346
Email: alex.mondoverde@hotmail.it
Publicatiedatum: