Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Officier eist 18 maanden cel tegen uitbuitende tuinder

Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank van Almelo een gevangenisstraf van 18 maanden onvoorwaardelijk geëist tegen de bedrijfsleider van een paprika-/tomatenteeltbedrijf in Erica voor uitbuiting en mensensmokkel van een van zijn werknemers. Tegen het bedrijf werd een geldboete van 60.000 euro geëist.

Het strafrechtelijk onderzoek werd gestart nadat het slachtoffer, een 23-jarige illegaal in Nederland verblijvende jongen, ernstig letsel had opgelopen bij een bedrijfsongeval in de kas. Door het ongeval was hij voor 60% verbrand. Hij werd afgezet bij het Scheper ziekenhuis te Emmen en daarna overgebracht naar het brandwondencentrum in het Martini ziekenhuis te Groningen. Het ongeluk gebeurde in december 2015.

Ernst van de feiten
Het gaat om ernstige feiten, aldus de officier van justitie. "Een jongeman die naar Nederland komt om geld te verdienen komt in een situatie terecht waarin hij afhankelijk is van zijn werkgever. Eenzaam, geïsoleerd en afhankelijk van zijn werkgever voor huisvesting (huisvesting die niet aan onze normen voldoet) en geld. Geld wat niet op regelmatige basis werd uitgekeerd. Daarnaast de mogelijkheid dat als hij niet doet wat de werkgever vraagt, hij op straat wordt gezet. Dus deed hij werkzaamheden die hij in een normale situatie niet zou doen en deed hij ook gevaarlijk werk zonder geïnstrueerd te zijn. En dan gaat het mis. Heel erg mis. En het resultaat daarvan is een jongeman die voor de rest van zijn leven lichamelijk en mogelijk psychisch getekend is."

Strafmaat
Volgens de officier hebben de verdachten hun geldelijk gewin uitdrukkelijk boven dat van de vrijheid en integriteit van het slachtoffer gesteld. Het feit dat hij werd onderbetaald en hij lange werkdagen moest maken maakt dit een uitbuitingssituatie. Door zo te handelen hebben verdachten uit winstbejag op respectloze wijze misbruik gemaakt van iemand die illegaal in een vreemd land verbleef. Een gevangenisstraf voor de duur van 18 maanden onvoorwaardelijk met aftrek van de

3 maanden die hij reeds in voorlopige hechtenis heeft doorgebracht , vindt de officier dan ook op zijn plaats. Voor het paprika/tomatenteeltbedrijf eist zij een geldboete van 60.000 euro.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.
Publicatiedatum: