Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuwe technieken waardoor AGF langer vers blijft

Binnenkort 'verse' rucola uit de diepvries

Tholen - Hoe zou het zijn als we slasoorten zoals rucola konden invriezen en ze zowel de versheid, het mooie uiterlijk als de structuur zouden behouden? Het is in de toekomst mogelijk, volgens Eda Demir van het Zweedse Optifreeze. "We zijn momenteel bezig met de onderzoeken en de resultaten zien er heel positief uit." De organisatie is gespecialiseerd in drie verschillende zaken, namelijk OptiFreeze, OptiFresh en OptiDry. Een belangrijk doel van het bedrijf is om voedselverspilling te verminderen. Dit vertelde Eda tijdens het International Strawberry Congress.


Boven: De rucola voor en na het toepassen van OptiFreeze. Onder: Mango voor en na het toepassen van OptiFresh.

Groeiende diepvriesmarkt
Het aantal diepvriesproducten is groeiende. De wereldwijde markt voor diepvriesproducten is tegen 2020 een bedrag van 290 miljard euro waard. De internationale markt voor diepvriesgroenten en fruit zal naar verwachting 28,2 miljoen ton bedragen in 2020. De EU is de grootste markt voor diepvriesgroenten en fruit. De belangrijkste leveranciers zijn België, Polen, Nederland, Spanje en Frankrijk.

Diepvriesfruit
"Een probleem bij diepvriesfruit is dat het product er na het ontdooien er vaak niet meer mooi uit ziet. Het wordt zacht, papperig en ziet er niet vers meer uit. De producten kristalliseren tijdens het bevriezen. Hierdoor krijg je schade in de celmembraan en gaan nutriënten en structuur van het product verloren. Ook lekken ze bij het ontdooien."

Nieuwe technologieën
In de diepvrieswereld worden regelmatig nieuwe technologieën ontwikkeld. Deze worden ontwikkeld om bijvoorbeeld de kwaliteit van de producten na het ontdooien nog te behouden. OptiFreeze heeft zowel oplossingen voor de diepvries als voor versgesneden groenten en de fruitsector. Ook zijn er technieken voor het drogen van kruiden. Het zijn verschillende processen, maar bij alle drie de concepten wordt gebruik gemaakt van PEF.

Stroomstoot
Het bedrijf Optifreeze werd opgericht in 2011 door onderzoekers in de Universiteit van Lund. Zij hebben een patent op het proces van bevriezen en ontdooien van groenten en fruit met de techniek OptiCept. Er worden natuurlijke suikers van planten toegevoegd door middel van vacuüm impregnatie. Daarna krijgt het product een korte stroomstoot met een hoog voltage. Deze techniek heet PEF (Pulsed Electric Field). Hierdoor gaat het celmembraan open en kunnen de natuurlijke suikers de cellen binnenkomen. Door de schok bouwen we een veel sterkere celmembraan", legt ze uit.

Voordelen
"Voordelen voor de klanten zijn het behoud van de structuur en bite, behoud van kleur, aroma en smaak. Daarnaast houd je meer van het originele product over en is er minder foodwaste. Het proces heeft geen negatieve impact op de gezondheid. Eda Emir liet nog verschillende voorbeelden zien van producten na en voor de behandeling met Optifreeze of OptiFresh. Zo zagen onbehandelde mango's er zonder behandeling na 13 dagen bruin uit en met behandeling hadden ze een mooie frisse kleur." Er worden met OptiFresh door het bedrijf momenteel diverse tests gedaan met aardbeien, frambozen, bramen, sla en tomaten.

www.optifreeze.se