Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe LED-lampen getest bij Prominent-teler Geert Koot

Plessey presenteert de resultaten van een proef waarbij hun LED lampen zijn gecombineerd met bestaande SON-T lampen in een hybride installatie bij een belangrijke tomatenteler in Nederland.

De proef van zeven maanden, geleid door Maarten Klein, hoofdagronoom bij Plessey, ging eind november 2016 van start bij Gebr. Koot BV van de Prominent-groep, met als doel vast te stellen wat de voordelen zijn van het toevoegen van led aan bestaande HPS-verlichting, vergeleken met het gebruik van alleen HPS-lampen. Het geteste tomatenras was Brioso en de bestaande HPS-lichtintensiteit van 150 micromol/s/m² werd aangevuld met een extra 58 micromol/s/m² van Plessey-leds, waarmee een totaal van 208 micromol/s/m² werd bereikt.

Aan het eind van de proef was de opbrengst met 9,4% (3,28 kg per m²) vergroot, met een kleine toename in het gemiddelde gewicht per tomaat voor de hybride led/HPS-installatie, vergeleken met het controlegebied, waar alleen HPS-verlichting werd toegepast. Deze grotere opbrengst was mogelijk omdat de plant meer gewicht en fruit per tros kon dragen zonder aan kracht te verliezen. Het is waarschijnlijk dat een nog grotere opbrengst mogelijk is door de temperatuur in de kas te verhogen en zo te profiteren van het hogere potentieel van het gewas.

Door ledverlichtingsarmaturen van Plessey toe te voegen aan bestaande HPS-verlichtingssystemen in een hybride installatie, kunnen telers hun gewas van een hogere lichtintensiteit voorzien gedurende langere perioden en met weinig extra warmte die in de kas moet worden beheerd. De planten blijven stralingswarmte van de HPS-lampen ontvangen, maar profiteren ook van de unieke lichtgolflengten van de gebruikte leds, waaronder licht uit het verrode, hyperrode en blauwe spectrum. De ledarmaturen van Plessey zijn ten minste 40% zuiniger in het energieverbruik dan HPS-armaturen. De lampen zijn zodanig ontworpen dat een 1 op 1 vervanging met SON-T lampen mogelijk is. De schaduwwerking is hierdoor minimaal en de lampen geven een zeer uniform lichtbeeld zelf met grote overspanning van maximaal 5 meter per lamp.


Maarten Klein op Gebr. Koot

Jonathan Barton, hoofd groelicht bij Plessey, heeft het volgende te zeggen: "We zijn heel enthousiast over de resultaten van de hybride led/HPS-installatie die bij zo'n ervaren tomatenteler als Geert Koot zijn behaald. Dit is een duidelijk bewijs dat het voor telers interessant is om onze ledlampen aan hun bestaande HPS-verlichting toe te voegen en zo hun opbrengst te vergroten. Ook draagt het bij aan de groeiende wetenschappelijke kennis over de mogelijkheden van leds."

De tomatenteler, Geert Koot, meldt het volgende: "Aan het begin van de proef zag het gewas er in beide lichtomgevingen gezond uit, maar het gewas onder de toegevoegde ledverlichting was sterker, met dikkere stengels en meer donkergroene bladeren. De eerste trossen onder de ledverlichting ontwikkelden zich later, maar de plant was sterker en had een hoger opbrengstpotentieel, waardoor aan elke tros een extra vrucht kon worden gedragen."

Gedurende de proef was de stengellengte zo goed als gelijk bij de hybride led/HPS- en alleen-HPS-behandelingen, en hoewel de gemiddelde stengeldikte van week 48 tot week 52 groter was onder led/HPS, was de gemiddelde dikte na die tijd vergelijkbaar. De bladeren waren iets langer onder alleen HPS en wat compacter onder led/HPS. De brixwaarde in de vruchten was hetzelfde.

Het gemiddelde aantal bloeiende trossen was ook vergelijkbaar, wat aangaf dat de bloeisnelheid niet was veranderd, en het gemiddelde aantal vruchtvormende trossen was hetzelfde, wat aantoonde dat de bestuiving door bijen niet door de leds werd beïnvloed.



De volledige resultaten van de proef zijn hier te vinden:
http://www.plesseysemiconductors.com/documents/led-grow-light-white-paper/

Voor meer informatie:
Plessey
sales@plesseysemi.com
www.plesseysemiconductors.com
Publicatiedatum: