Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sexbierum komt bijeen voor aardwarmteproject A.C. Hartman

Na negen jaar ontwikkeling achter de schermen lijkt de aardwarmtebron van glastuinbouwbedrijf A.C. Hartman in de komende twee jaar gerealiseerd te worden. Om deze reden zijn donderdag 14 september geïnteresseerde medewerkers en omwonenden van het bedrijf ingelicht over de huidige stand van zaken en de verwachting voor de komende tijd. De medewerkers en omwonenden kregen via een informatiebijeenkomst uitgebreid de gelegenheid om vragen te stellen en zorgen te delen. Volgens de huidige planning wordt in het najaar van 2018 vier à zes maanden geboord wordt naar aardwarmte, waarna de bron begin 2019 operationeel moet zijn.



Groentenkwekerij A.C. Hartman is één van de grootste biologische glastuinbouwers van Europa, met in Nederland een marktaandeel van bijna 30% op het gebied van biologische producten. Omdat in de toekomst biologische groenten en het gebruik van gas niet meer samengaat, kiest A.C. Hartman voor geothermie. A.C. Hartman zet hiermee een stap om ook in de toekomst marktleider te blijven op het gebied van biologische groente. Aardwarmte in Sexbierum is de winning van warmte in de vorm van warm water (circa 100 graden) op ongeveer 3.000 meter diepte. Op de locatie van Hartman kan door het gebruik van aardwarmte jaarlijks ruim 7 miljoen m³ aardgas bespaard worden (gelijk aan 4.500 huishoudens).

Bij het boren naar aardwarmte vindt er altijd enige overlast plaats op het gebied van onder andere licht, geluid en transport. Op de informatiebijeenkomst zei directeur Rob Bal hierover: "Bij een dergelijke boring kan overlast nooit volledig voorkomen worden, maar we kunnen wel ons best doen om deze overlast te minimaliseren. We horen graag jullie zorgen en nemen deze mee in onze plannen. Daarnaast houden we de komende maanden iedereen op de hoogte van wat er gaat gebeuren om niemand voor verrassingen te laten staan." Middels beelden en informatie werd door diverse sprekers aangegeven wat de omwonenden en de medewerkers te wachten staat. Sprekers bij de informatiebijeenkomst waren Richard van den Heuvel van boringbedrijf Gerf; Douwe Faber en Kristel Cnossen van adviesbureau Ekwadraat en Rob Bal, directeur van A.C. Hartman.

Naast vele positieve reacties reageerde het publiek af en toe ook sceptisch tegenover opmerkingen over bijvoorbeeld de overlast door geluid en transport. Zo werden er zorgen gedeeld over de staat van de weg waarover de vrachtwagens moeten rijden om het boorterrein te bevoorraden. De weg zou niet geschikt zijn voor de belasting van meerdere zware vrachtwagens per dag. De ondernemers gaan in overleg met de gemeente om dit onderwerp verder te onderzoeken. Mogelijke geluidsoverlast door de boortoren werd ook genoemd als potentieel probleem. De heer van den Heuvel gaf aan dat het geluidsniveau tot aan de muur van de huizen niet hoger zal worden dan vijftig decibel. Dit staat ongeveer gelijk aan het geluid van licht autoverkeer op dertig meter afstand.

Zorgen van omwonenden leken vooral voort te komen uit de overlast die inwoners eerder hebben ervaren bij de boring naar zoutwinning. Hoewel de heer van den Heuvel deze zorgen begreep, probeerde hij het publiek duidelijk te maken dat bij geothermie hiervan geen sprake zal zijn. Geothermie is niet te vergelijken met boren naar zout. Geothermie is een proces waarbij geen volume aan de grond wordt onttrokken.

Om alle geïnteresseerden in de loop van het proces op de hoogte te houden, is een website in het leven geroepen: www.hartman-aardwarmte.nl. Nieuwe ontwikkelingen worden hierop geplaatst. Ook kunnen mensen er terecht voor antwoorden op hun vragen omtrent het project. Naast de website wordt er periodiek een nieuwsbrief verstuurd en gaat A.C. Hartman omwonenden frequent informeren middels informatiebijeenkomsten.
Publicatiedatum: