Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

CDU delegatie bezoekt Pfalzmarkt

Op 29 augustus brachten Julia Klöckner, CDU-deelstaatvoorzitter van Rheinland-Pfalz, en Patrick Schneider, algemeen secretaris van de CDU in Rheinland-Pfalz, een bezoek aan Pfalzmarkt in Mutterstadt, de grote Duitse afzetorganisatie voor groenten en fruit.

De consument moet kunnen vertrouwen op de veiligheid van zijn dagelijkse levensmiddelen. Levensmiddelschandalen zijn niet alleen interessant voor de media, maar hebben ook invloed de consument: welke kwaliteit is er voor welke prijs, hoe veilig is de lokale voorzieing en hoe transparant is de traceerbaarheid van de producten op mijn bord? Hoe veilig is de oogst in tijden van extreem weer, hoe zeker kan de consument er van zijn dat hij precies dat krijgt wat er op de verpakking staat, welke uitwerkingen hebben levensmiddelschandalen op de verkoop en welke veiligheidsvoorzorgsmaatregelen heeft de organisatie van Pfalzmarkt getroffen?


Foto: Pfalzmarkt

In de vergaderzaal van Pfalzmarkt kwamen alle genodigden samen waar zij discussieerden over onderwerpen rondom voedselveiligheid. Daarbij kwam duidelijk naar voren dat de voedselveiligheid en de traceerbaarheid bij verse groenten en vers fruit bij Pfalzmarkt absoluut gegarandeerd is. Meer dan 5.000 analyses naar de aanwezigheid van resten van gewasbeschermingsmiddelen bewijzen elke dag opnieuw dat de kwalitatief hoogwaardige producten uit de Pfalz echt veilig zijn.
In samenhang met de vraag welke kwaliteit tegen welke prijs geleverd kan worden, kwam men natuurlijk ook op de onderwerpen minimumloon en de arbeidstijdenwet uit. Het minimumloon heeft de kosten van de bedrijven enorm verhoogd zonder dat de prijzen voor verse groenten gestegen zijn. Dit gaat enorm ten koste van de rentabiliteit van de bedrijven en brengt daarmee de toekomst van de groenten- en fruitteelt in de Pfalz in gevaar. De starre regels van de arbeidstijdenwet veroorzaken bij bedrijven het probleem dat de oogst en de overige bedrijfswerkzaamheden moeilijk in overeenstemming te brengen zijn met de natuur, het weer en de eisen van de klanten. Op dit gebied verzoekt Pfalzmarkt dringend om flexibelere regels wat betreft de arbeidstijden.


Foto: Pfalzmarkt

Welke invloed het extreme weer op de voeding kan hebben, kon aan de hand van voorbeelden uit 2016 en 2017 getoond worden. In 2016 leidde hevige regenval eind mei tot grootschalige overstromingen op de akkers. Meer dan 1.000 hectare oogst werd compleet vernietigd. In 2017 leidde een warme maand maart tot een snelle ontwikkeling van de producten, die vervolgens in april door een paar nachten vorst aanzienlijke schade leden. Afhankelijk van de ligging is nu oogstuitval tot wel 100% mogelijk.

Julia Klöckner en Patrick Schneider konden aan het einde van de dag hun bezoek afronden in de wetenschap dat Pfalzmarkt en de telers in de Pfalz alle moeite doen om de consumenten lokaal en nationaal van veilige, verse en kwalitatief hoogwaardige groenten en fruit te voorzien. Pfalzmarkt en de telers hebben ook de nodige kennis om hiervoor te kunnen zorgen.
Publicatiedatum: