Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
gewapend tegen toekomstige droogtes

Ardo-telers gebruiken gezuiverd afvalwater voor irrigatie

Op 14 september 2017 werden 49 landbouwers uit Ardooie lid van de coöperatie INERO CVBA. De coöperatie zal gezuiverd afvalwater van het groenteverwerkend bedrijf Ardo gebruiken voor irrigatie. Nadat het water wordt gestockeerd in een bekken van 150 000 m³, zal het via 32 km ondergrondse leidingen over ca. 500 ha worden verdeeld. Dit zal de landbouwers wapenen tegen toekomstige droogtes.



In plaats van zijn gezuiverd afvalwater te lozen in een beek, zal het groentenverwerkend bedrijf Ardo zijn effluent voortaan beschikbaar stellen voor INERO CVBA. Om dit mogelijk te maken, zal dit najaar een bufferbekken, een pomphuis en ondergronds hoge druk leidingsnetwerk worden aangelegd rondom het bedrijf. Dit kadert in het Interreg Vlaanderen-Nederland project F2AGRI* of beter 'effluent to agriculture', waarvoor Europese en provinciale steun wordt ontvangen. Dit project wordt langs Vlaamse zijde uitgevoerd door Ardo, Inagro en het Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa/VITO).


 
Enkel leden van de coöperatie kunnen water afnemen en zodoende zijn 49 landbouwers lid geworden. Er zullen 147 afnamepunten worden aangelegd over een landbouwareaal van 503 ha. Landbouwers kunnen hun haspel aansluiten op een afnamepunt en onmiddellijk beginnen met irrigeren. Het irrigatienetwerk zal bestaan uit 32 km ondergrondse leidingen die onder hoge druk en in verschillende lussen kunnen opereren. Zodoende kunnen 10 percelen tezelfdertijd worden beregend.
 


INERO CVBA zal toezien op een correcte waterverdeling en waterprijs. De prijs per kubieke meter water zal jaarlijks worden begroot om kostenneutraal te zijn: de inkomsten voor het geleverde water moeten de uitgaven voor elektriciteit en onderhoud dekken.
 
INERO CVBA werd op 22 augustus 2017 bij notariële akte opgericht. I staat hierbij voor 'irrigatie' en NERO is het Griekse woord voor water. Op 14 september 2017 werden alle 49 landbouwers vennoot van INERO CVBA door zich in te schrijven in het aandelenregister. Dit werd plechtig gevierd door een feestelijke inhuldiging van de coöperatie. Minister voor landbouw, Joke Schauvliege, en West-Vlaamse gedeputeerde voor landbouw en integraal waterbeleid, Bart Naeyaert, tekenden alvast present.
Publicatiedatum: