Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De Echte Groenteman William v/d Vegt:

"Vroeger was ik groenteman, nu ben ik ondernemer"

Tholen - Hij weet alles over voeding, werkt graag samen, geeft les, is zeer actief op Facebook en gaat eens per maand op inspiratietour. De Echte Groenteman William van der Vegt uit Zwolle praat vol energie over alle activiteiten die hij naast het zorgen voor dagelijks verse groenten en fruit onderneemt. "Vroeger was ik groenteman, nu ben ik ondernemer", vertelt hij.


Het team van De Echte Groenteman William v/d Vegt, William is de tweede van links

Uniek
Ondernemen is hard nodig, want klanten komen niet meer vanzelfsprekend naar je winkel toe, vertelt William. "Vroeger kon je op vaste klanten rekenen, die door weer en wind naar je winkel toe kwamen. Nu gaan zij ook naar de supermarkt als het slecht weer is om alles in een keer te halen. Daarom moet je stinkend je best doen en je blijven onderscheiden." William heeft een unieke manier om dat te doen. Door zijn interesse in voeding volgde hij diverse opleidingen tot voedingsdeskundige en hij zet die kennis nu in voor klanten en toekomstige klanten (scholieren).



Gastlessen
William geeft 4 keer per jaar gastlessen op een middelbare school in Zwolle. Het ontbreekt de jeugd echt aan kennis over AGF, merkt hij. "Maar één leerling van de 18 wist wat een krop sla was. Sommigen kenden ijsbergsla maar dan uit zakjes." Die constatering werd meteen een mooie gelegenheid om de diepte in te gaan: het verschil tussen de sla in zakjes van de groenteman en die van de supermarkt. "Aan de supermarktzakjes is een gas toegevoegd wat de sla 10 dagen houdbaar maakt maar waardoor de sla de dag na openen al is verlept. Wij wassen gesneden sla in azijn om de zuurgraad te verhogen en kunnen het dan een houdbaarheid van 3 à 4 dagen garanderen, maar ook dat het een puur product is zonder onnatuurlijke toevoegingen", leerde hij aan de jongeren. Aan klanten verspreidt hij die kennis natuurlijk ook. Nieuwe klanten krijgt hij door bijvoorbeeld bij vrouwenverenigingen een lezing te geven over voeding.



Massa
Maar het kost veel moeite om de massa te bereiken met deze vormen van met mond-op-mond 'reclame'. Daarom post William regelmatig filmpjes op Facebook met achtergrondinformatie over groenten die hij verkoopt. "Het is ook een manier om klanten telkens te triggeren. Dat is best lastig, hoor, maar je moet dat wel blijven doen."



Samen
William is iemand die graag samenwerkt. Met andere vers specialisten uit Zwolle heeft hij een online-boodschappenwebshop ingericht, doen ze gezamenlijke acties en plaatsen samen advertenties in lokale media. Zo proberen ze een vuist te maken tegen de supermarkt. De samenwerking loopt goed, maar de webshop is nog iets wat zich moet ontwikkelen. "Het is makkelijk om erbij te doen. Bestellingen zijn om 10 uur binnen en om 5 uur gaan we uitleveren. We kunnen dus altijd zorgen voor vers product. Het zijn echter nog de krenten uit de pap", vertelt William.




Een filmpje dat William onlangs op facebook plaatste

Herkomst

Een andere samenwerking waar hij aan deelneemt is Volsmaak van groothandel Postuma AGF. "Een slager kan precies nagaan waar zijn vlees komt en ik wil ook weten waar een bloemkool is geteeld, op welke grond, welke middelen zijn gebruikt enzovoort. Vroeger haalde ik vaak zelf producten bij de telers maar nu hebben we samen met de groothandel een samenwerkingsverband opgezet. De deelnemende AGF-specialisten bepalen welke teler bij ons past en de groothandel zorgt voor de inkoop en logistiek. Dat is misschien wat duurder maar wij moeten in de winkel staan en zo hebben we wel de lusten maar niet de lasten."



Verbeteren
Zelf blijft William zich ontwikkelen en steekt daar graag zijn spaarzame vrije tijd in. Eens per maand gaat hij op pad om inspiratie en kennis op te doen. Dan gaat hij naar collega's, bezoekt telers of andere leveranciers. Onlangs stond een bezoek aan Landwaart Culinair op het programma. "Het is leuk om te doen. Je wordt er alleen maar beter van en ik kom altijd thuis met ideeën." Een ander programma waar hij aan deelneemt is Groenteman met Ster. Het gaat hem niet om de ster maar om het feit dat professionals feedback geven over je zaak. "Vorig jaar miste we op een tiende na de ster. Dit jaar doen we weer mee, puur om te kunnen werken aan verbeterpunten", vertelt hij.


Voor meer informatie
De echte groenteman William v/d Vegt
Vechtstraat 57
Zwolle
T: 038 453 4025
groentemanvdvegt@gmail.com
@De echte groenteman William v/d Vegt
www.williamvdvegt-deechtegroenteman.nl