Dé website voor de Nederlandse groententeelt


Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Moeizame paprikaproef gaat eindfase in

De paprikateelt in het Delphy Improvement Centre gaat de laatste fase in: het zesde zetsel zit eraan en de kop is eruit. Het tweede jaar met Het Nieuwe telen paprika is Jeroen Zwinkels, als teeltadviseur betrokken bij de proef, niet helemaal meegevallen.Jeroen omschrijft de kwaliteit van de hele teelt als matig. Er was sprake van te weinig scheutgroei en weinig spontaniteit. Dit is waarschijnlijk te wijten aan overmatig water geven in het begin van de teelt. Er is onvoldoende rekening gehouden met de verminderde verdamping vanwege minder minimum buis en intensiever schermen. Daardoor, zo veronderstelt Jeroen, is de basis aanleg van het wortelstelsel minder goed dan gewenst en daar heeft het gewas dan de hele teelt last van.

Productie
De productie verloopt nog wel conform de prognose, maar ligt toch 3 kg/m≤ achter bij het praktijkbedrijf waarmee vergeleken wordt. Dat bedrijf heeft echter wel een kas met meer lichtdoorlaat en heeft meer CO₂ tot de beschikking. De verwachting is dat de totale productie in de proef gaat uitkomen op 32 kg/m≤, ongesorteerd.

HNT steeds meer toegepast in de praktijk
In de praktijk ziet Jeroen duidelijk dat er elementen uit Het Nieuwe Telen (HNT) worden opgepakt door de telers: er wordt veel meer uren geschermd dan voorheen, zowel voor energiebesparing als ook in toenemende mate om het gewas te beschermen tegen uitstraling. Ook wordt anders omgegaan met de minimum buis dan voorheen: minder hoog en sneller afgebouwd op licht. Jeroen ziet echter geen voordelen aan het eerder windzijdig ventileren. Bij een bedrijf dat hij volgt stond het gewas na twee weken experimenteren met eerst windzijdig luchten er minder fris op.

Bron: Kas als Energiebron (Aat Dijkshoorn)

Publicatiedatum: 13-9-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: