Dé website voor de Nederlandse groententeelt


Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Geen bijoogst wietplantages dit jaar

"Teveel aan suikermais drukt de prijs en exportmogelijkheden"

Tholen - Er is momenteel (te) veel aanbod aan suikermais en dat drukt de prijs en de exportmogelijkheden, vertelt Giel Hermans van Hemans Suikermais. "We zijn nog nooit zo vroeg begonnen. Op 20 juli is het seizoen al gestart. De oogsten zijn extreem hoog. Er zijn 30 % meer kolven als normaal. Gelukkig loopt de afzet goed door, juist omdat de mais nu erg goedkoop is. Je ziet dat mais overal wordt aangeboden."Boost
Giel spreekt over een boost aan mais. Niet alleen in Nederland maar ook in de ons omringende landen. "De export is helemaal stil gevallen", vertelt hij. Op dit moment wordt de zogenaamde middenmais geoogst. Daar is altijd veel van. "Omdat de oogst vroeg is begonnen, verwacht ik dat er eind deze maand wel een gebrek aan mais zou kunnen ontstaan. Engeland is 1 oktober klaar en Spanje komt rond 15 oktober in productie. Wij kunnen blijven oogsten tot 15 oktober." Hermans Suikermais teelt voor 80 procent op contract. Nu de oogst zo goed is, gaat veel mais de vrije markt op en dat zal de consumptie van mais alleen maar goed doen, denkt Giel. Wat ook helpt om de consumptie in Nederland te vergroten, is dat de mais in de grote supermarkten wordt aangeboden met het blad eromheen. Dat is beter voor de houdbaarheid en smaak, vertelt Giel. "Consumenten krijgen een kwalitatief beter product."

Groeiende populariteit
De populariteit van suikermais groeit gestaag. In Nederland is een echte barbecue cultuur ontstaan. Suikermais, omhuld met het blad, is perfect voor op de barbecue. Bovendien past het in de trend van minder vlees, vertelt Giel. Nederlanders zijn nog geen grote maiseters: gemiddeld 80-90 gram per persoon. "Wanneer je bedenkt dat een kolf 300 gram weegt, weet je dat 1 op de 3 Nederlanders wel eens mais eet", legt Giel uit. "Maar als mensen eenmaal mais hebben geproefd, willen ze het vaker eten. 85% van degenen die suikermais voor het eerst heeft gegeten, doet een herhalingsaankoop." Hij verwacht dus dat de markt voor suikermais nog wel even zal doorgroeien. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten eten ze 10 kilogram per persoon per jaar. Ook in het Verenigd Koninkrijk eten ze graag mais. Het is een van de landen waar Hermans Suikermais aan exporteert.

Experimenten
Hermans Suikermais heeft afgelopen jaar experimenten gedaan met bi-colour mais. Deze witgeel gespikkelde mais wordt door 80 procent van de Amerikanen gegeten, maar slaat in Nederland nog niet aan. Hermans Suikermais teelt ook geheel witte mais. Dat type wordt vooral in Afrika gegeten.Drones

De 'bijoogst' van wietplantages tussen de mais valt dit jaar 'mee'. Het land van maistelers wordt soms door criminelen gebruikt om er illegaal wietplanten tussen te zetten. Onlangs werd bekend dat de politie stopt met het surveilleren boven de maisvelden om die verstopte plantages op te sporen. Geen goede zaak vindt Giel. "We hebben er elk jaar wel last van gehad. Dit jaar ben ik nog geen plantage tegengekomen maar is wel een toenemend probleem." Hermans Suikermais gaat niet investeren in drones om zelf plantages op te sporen. "Deze criminelen hebben weinig agronomische kennis. Onze suikermais wordt vroeg geoogst, eerder dan mais bedoeld voor de veevoederindustrie. Wanneer wij een plantage tegenkomen, kunnen we die dus al vernietigen tijdens het oogsten."


Voor meer informatie:

Hermans Suikermais
Giel Hermans
Donk 1a
5995 PL Kessel
T: 077 - 4629325
F: 077 - 4629326
M: 06 - 54757764
www.mielies.nl
info@mielies.nl


Publicatiedatum: 13-9-2017
Auteur: Marjet Lubbers
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: