Dé website voor de Nederlandse groententeelt


Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Rene Moerman vanuit China:

Risicomanagement bij investeren in zonnepanelen

Zonnepanelen zijn de laatste jaren steeds aantrekkelijker geworden om in te investeren. Veel telers vragen zich echter nog steeds af of ze in deze duurzame energiebron zouden moeten investeren. Zonnepanelenspecialisten bij Xilia willen de zaken wat minder ingewikkeld maken.Toen Nederlander Rene Moerman zag dat er bij veel Chinese kassen zonnepanelen werden toegepast, inspireerde dit hem om deze technologie ook in andere markten te introduceren. Als zoon van een glastuinder besloot Moerman het potentieel van zonnepanelen in tuinbouw te onderzoeken. "Ik heb contact opgenomen met een kasbedrijf in Qingdao met meer dan 500 hectare zonnekassen. Dat project levert meer dan 500 MW elektriciteit."Veel bedrijven in Europa en Noord-Amerika hadden al de integratie van zonnepanelen in kassentechnologie overwogen, maar volgens Moerman kwamen de kosten en kwaliteit van de panelen vaak niet overeen met een duurzame investering. "Maar met de nieuwe, betaalbare Chinese systemen zijn er nieuwe mogelijkheden." 

Hij zegt dat een Chinese fabrikant speciale panelen heeft ontwikkeld voor land- en tuinbouwtoepassingen. "De panelen zijn zeer geschikt voor installatie op kassen. Ze zijn sterker dan de vorige generaties zonnepanelen, bestand tegen extreme temperaturen en schommelingen in vochtigheid, en speciaal ontworpen voor de tuinbouw. Er kan overheen worden gelopen om deklagen op de kas aan te brengen en ze zijn bestand tegen alkaline, zure en andere reinigingsmaterialen. Verder hebben de panelen een hoge wind- en sneeuwbelastingweerstand en zijn ze vuurvast. Ze zijn voorzien van een aangepaste transparantie en leveren een hoge energieconversie."

Afhankelijk van het gewas, de locatie, de lokale energieprijzen, de beschikbare subsidies en andere parameters kunnen zonnepanelen ook erg interessant zijn voor kassenbouwers in andere landen. Moermans bedrijf Xilia specialiseert zich in haalbaarheidsstudies om te analyseren of de investering in zonnepanelen zinvol is of niet. Dit doen ze door samen te werken met kassenbouwers en kasprojectadviseurs en het meenemen van alle variabelen voor een op maat gemaakt investeringsadvies op basis van de lokale omstandigheden. Xilia analyseert momenteel gewassen en markten voor verschillende gewassen en landen. "We richten ons niet op bestaande markten of gewassen waar het niet zinvol is om zonnepanelen te implementeren. We kijken naar nieuwe gewassen en locaties: denk aan kiwi's, steenfruit of thee. In China zijn er bijvoorbeeld kwekerijen die op 50% van hun gebouwen zonnepanelen hebben geďnstalleerd. In het 'donkere' deel telen ze een gewas dat minder licht nodig heeft, zoals paddenstoelen of asperges, en in het lichtere deel het gewas dat gewoon daglicht nodig heeft. Sommige telers verdienen meer aan de verkoop van de elektriciteit dan aan hun agrarische activiteiten."

Voor meer informatie: 
Xilia
Rene Moerman
Skype: renemoerman

Publicatiedatum: 13-9-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: