Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

JRC lanceert Europese e-service voor gewas- en weertoezicht

In de hele EU kunnen nu op via het internet de weers- en gewasomstandigheden worden gevolgd dankzij de JRC MARS Explorer, een baanbrekende nieuwe e-service van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (JRC) van de Europese Commissie.

Duizenden mensen en organisaties profiteren al 25 jaar van de informatie verstrekt door het 'MARS crop monitoring Bulletin'. Deze JRC-publicatie biedt maandelijks bijgewerkte gegevens over weersomstandigheden, gewastoezicht en oogstprognoses voor EU-lidstaten en buurlanden. De JRC MARS Explorer biedt met grotere regelmaat toegang tot veel meer gegevens.

Hoe werkt het?
Met de JRC MARS Explorer zijn snel hoge resolutie kaarten en grafieken te bekijken die drie keer per maand worden bijgewerkt. Deze vooraf bereide beelden geven zowel gewas- als weersinformatie en kunnen worden gedownload en door gebruikers in hun eigen rapporten worden gebruikt. De weergegevens zijn gebaseerd op waarnemingen van duizenden weerstations in heel Europa. Computersimulaties verstrekken informatie over gewassen.



Gebruikers kunnen voor de hele EU kaarten downloaden met een resolutie van 25x25km

Gebruikte weersfactoren: gemiddelde, minimale en maximale temperatuur; klimaatwaterbalans; aantal koude dagen (minimumtemperatuur minder dan 0°C) en aantal warme dagen (maximumtemperatuur meer dan 30°); aantal dagen met veel neerslag; neerslagniveaus en de som van actieve temperaturen gedurende een bepaalde periode. Deze indicatoren kunnen zowel als absolute waarden als in vergelijking met het langetermijngemiddelde (LTA) worden weergegeven. Door de hogere frequentie updates kunnen gebruikers nagaan of bepaalde door het MARS Bulletin aangegeven trends de hele maand doorzetten.


Grafieken zijn beschikbaar voor EU-regio's op NUTS1-niveau

Gebruikers kunnen ook de voortgang van veel gewassen in de EU volgen, waaronder wintertarwe, zomergerst, maïs, zonnebloemen, aardappelen, rogge, suikerbiet en koolzaad. De weergegeven indicatoren omvatten onder andere de gewasontwikkelingsfase, bodemvocht, neerslag ten tijde van de bloei, oogsten en zaaien.

De MARS Explorer zal verder worden verbeterd om nog meer indicatoren te kunnen weergeven op basis van 'remote sensing'.

Over het JRC
De gewasprognoses door het JRC ondersteunen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de EU. Het MARS crop monitoring Bulletin wordt sinds 1992 uitgegeven. Het 25-jarig bestaan wordt op 18 oktober formeel gevierd met een speciale conferentie in Brussel.
Publicatiedatum: