Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De slimme kas van Kwekerij Grenspaal

Kwekerij Grenspaal is een bedrijf dat voorop loopt in de innovatie in de kastuinbouw. In augustus 2016 is Maurice Kassenbouw begonnen met de bouw van een nieuwe hightech kas, welke in december 2016 is opgeleverd. Voordat de oplevering van de kas geschiedde zijn Maurice Kassenbouw en Kwekerij Grenspaal in contact getreden met Yookr, omdat men zag dat de innovatieve ideeën van Yookr meteen gebruikt konden worden om de het inregelen van de kas te versnellen. Roy Steegh is eigenaar van Kwekerij Grenspaal en geeft aan "Normaal gesproken duurt het ongeveer een jaar voordat je een kas goed kent en ingeregeld hebt. Door de kas echter uit te rusten met sensoren van Yookr was de verwachting dat we deze tijd flink terug konden brengen."



Meten is weten
"Uiteindelijk hebben we samen met Maurice Kassenbouw en Yookr de aanloopperiode voor de optimale instellingen terug weten te brengen van 1 jaar naar 3 maanden."



De sensoren in combinatie met het overzichtelijke Yookr dashboard zorgden meteen voor inzicht. Zowel de temperatuur als luchtvochtigheid en CO2 wordt op meerdere locaties in de kas gemeten. Op de traditionele manier wordt dit op één enkele centrale plek gemeten van elke afdeling.

Roy geeft aan: "Doordat we inzicht hebben in het temperatuurverloop over de gehele kas, konden we binnen enkele weken optimalisaties aanbrengen die ons anders maanden gekost zouden hebben. Uiteindelijk hebben we samen met Maurice Kassenbouw en Yookr de aanloopperiode voor de optimale instellingen terug weten te brengen van 1 jaar naar 3 maanden."

Het mooie is dat je het effect van veranderingen meteen zelf kunt volgen en daardoor de kas beter leert kennen.

Draadloze sensoren
De sensoren die gebruikt zijn bij Kwekerij Grenspaal werken op basis van het nieuwe LoRaWAN netwerk van KPN. Dit landelijk dekkend netwerk maakt het mogelijk om met draadloze sensoren te werken die jaren mee gaan op een enkele batterijlading. Hiermee behoren dure installaties en het aanleggen van bekabeling voor deze installaties tot het verleden.



"Door samen op nog meer gebieden inzicht te verkrijgen kunnen we de tomatenteelt naar een hoger niveau brengen waardoor onze concurrentiekracht vergroot wordt."

Het innovatieve vervolg
Het inregelen van de kas was een eerste stap samen. Daarnaast wordt er ook op andere fronten samengewerkt. Naast de metingen van de luchtkwaliteit wilde Roy ook meer weten over de groei van de trostomaten en over andere mogelijke optimalisaties. In samenwerking met Yookr zijn alle beschikbare gegevens gecombineerd met wereldwijd beschikbare gegevens over onder andere klimaat en planeetstanden. Door al deze gegevens te combineren is bijvoorbeeld duidelijk geworden dat het afrijpen van tomatentros bij volle maan langzamer gaat dan gedurende andere periodes. Roy geeft aan: "Door samen met Yookr op nog meer gebieden inzicht te verkrijgen kunnen we de tomatenteelt naar een hoger niveau brengen waardoor onze concurrentiekracht vergroot wordt."



Voor Maurice Kassenbouw geeft dit project de mogelijkheid om continu metingen binnen te krijgen van de performance van de gebouwde kassen. Met deze meetgegevens kan de teler proactief en vanaf afstand bewaakt worden. Daarnaast zorgt dit inzicht er voor dat de het ontwerp van de kas verbeterd kan worden. Dit project is een duidelijk voorbeeld van partnerschap en een win-win-win situatie voor zowel Kwekerij Grenspaal als Maurice Kassenbouw en Yookr.

Voor meer informatie:
Maurice Kassenbouw B.V.
Energiestraat 15
5961 PT Horst
Nederland
Telefoon: +31 77 398 1335
Fax: +31 77 398 5935
maurice@kassenbouw.com
www.kassenbouw.com
Publicatiedatum: