Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vleestomaten shinen tijdens open dag Syngenta

Syngenta hield gisteren haar Open Dag tomaat. Er was weer veel aandacht besteed aan de presentatie van de tomaten. Het stond er allemaal strak bij. Er waren opvallend veel internationale bezoekers die interesse toonden in het tomatenassortiment van Syngenta. De ontvangstruimte was omgetoverd tot een bruin café. Bezoekers bleven gezellig zitten om dieper in te gaan op de tomaten én om te netwerken.



Vleestomaten krijgen daar dit jaar extra aandacht. Peter Geerts vertelt graag over de successen van Buvena. Het ras Buvena scoort in het Belgische proefstation heel goed. Het voldoet aan alle voorwaarden die het proefstation stelt. Buvena valt overigens in het Baron-segment volgens de Belgische veilingen. Peter: "Qua kleur en smaak springt dit ras er echt uit. De volle dieprode kleur wordt hoog gewaardeerd. En heeft bovendien mooie groene delen." Het is een grover ras dan gemiddeld. Door de grovere vruchten is het een arbeidsvriendelijker gewas. Buvena zal eerst commercieel gelanceerd worden in België. Voor zover het nu bekend is zal Nederland het jaar daarop volgen.


 
Een andere volgende peiler tijdens de Open Dag is Romindo. Romindo is een losse pruimtomaat. Peter Geerts: "Romindo is een kiloknaller." De productie is veel hoger dan het huidige standaardras in dit segment in België. Het eerste areaal van Romindo staat al in zowel België in Nederland. Naast de hoge productie heeft dit nieuwe ras ook een goede houdbaarheid, is mooi rood, stevig en last but not least... sterk tegen neusrot. Peter: "Romindo is de eerste pruimtomaat die ongevoelig is voor neusrot. Alleen al om deze reden is deze tomaat een welkome aanvulling van ons assortiment."


 
En Syngenta komt met nog een primeur tijdens de Open Dag. Binnen het Belgische Prince-segment worden er twee nieuwe rassen voorgesteld: Ebrando en Epundo. Het Prince-segment houdt de kleinere vleestomaat in. In België is dit ook een veel geteeld segment en wordt voor zowel de export gebruikt als voor de Belgische markt ingezet. De kleine vleestomaat bestaat eigenlijk niet in Nederland.



Ebrando wordt ondertussen al geteeld op 10-15 ha in België. Dit jaar was het kiempercentage niet hoog genoeg. Peter Geerts: "Volgend jaar is dat opgelost. Het kiemen wordt minstens verdubbeld. Ebrando is een zeer productief ras."



Het tweede nieuwe ras in dit segment is Epundo. Dit gewas is wat generatiever en opener. Het biedt jaarrond een betere kwaliteit, is dieprood, heeft een goede hardheid en de smaak is vergelijkbaar met de standaard. Epundo komt goed uit de proeven. Er is veel interesse vanuit de Belgische telers voor Epundo. Verder is het opvallend dat Epundo een homogene sortering heeft.

Syngenta staat bekend om hun tomaten in het kleine segment. Tijdens de open dag worden die zeker niet vergeten. De mixen werden in de spotlights gezet. Het is een lust voor het oog: bruin, rood, oranje en ivoorkleurig worden steeds vaker als mix verkocht. Telers en supermarkten pakken dit concept steeds vaker gezamenlijk op: ketenmarketing.

 

Frank van Antwerpen praat ons bij over de nieuwe middentrostomaat: "De nieuwe T814425 heeft een grofheid van 120-140 gram. De productie ligt 0 -5 procent hoger ligt dan die van het standaardras." T814425 maakt meer trossen aan dan de standaard. Daardoor heeft dit nieuwe ras meer productiepotentie. Het seizoen is nog niet afgelopen. Dus er kunnen nog geen getallen genoemd worden. Volgend jaar worden de proeven verder uitgebreid. En niet onbelangrijk: T814425 heeft een meeldauwtolerantie. De houdbaarheid is goed en het kent geen gele kronen. Het gewas produceert compactere trossen. Frank van Antwerpen: "In dit segment, midden tros, zijn sterke spelers. Met dit ras kunnen wij zeker ook dit marktsegment bedienen."
 
Onderstaande video laat meer zien over de teelt en demonstratieruimte van de tomatenrassen van Syngenta.



Voor meer informatie:
Syngenta Seeds
Frank van Antwerpen
06 51 23 55 15

Peter Geerts
+32 475 31 59 99

Peter Colbers
06 12 70 93 64