Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goede resultaten behandeling phytophthora in Deense aardbeien

Begin dit jaar werd Kalina Kozub de nieuwe trotse eigenaar van het Deense tuinbouwbedrijf Skovhavegård Bær ApS. Samen met haar man Lars Friis, die ook partner is in het jonge plantenbedrijf Lindflora, kweekt Kalina diverse aardbeiengewassen in zowel verwarmde kassen als op teelttafels.


Kalina Kozub tussen twee rijen Malling Centenary aardbeien.

Het totale areaal van de aardbeienkwekerij bedraagt 2,9 hectare. Skovhavegård kweekt de variëteiten Elsanta, Favori, Varity en Malling Centenary van de Nederlandse aardbeienveredelaar Van Alphen. Aangezien de variëteit Malling gevoelig is voor phytophthora besloot Kozub haar irrigatiewater te behandelen met de koperbemestingsmethode van Aqua-Hort.

Aqua-Hort behandelt irrigatiewater met elektrolyse om bacteriën en schimmels te bestrijden die planten kunnen beschadigen. De elektromagnetische kracht die op behandeld water wordt uitgeoefend trekt bacteriën letterlijk uit elkaar, waardoor ze sterven. Het elektrolyssysteem gebaseerd op het gebruik van koper is een effectieve manier om water tegen schimmels en bacteriën te behandelen, maar het bevordert ook een gezonde wortel- en plantontwikkeling.



Skovhavegård installeerde de Aqua-Hort machine in mei 2017. Er werd begonnen met een dosering van 2 ppm. Sinds de aanplant van nieuwe gewassen in de kassen in juli zijn er geen signalen gezien van de aanwezigheid van phytopthora. Kozub: "De planten zijn volkomen gezond. Er is geen gewasverlies en we oogsten een goede kwaliteit fruit."

Ook op de teelttafels ziet Kozub goede resultaten. "Het gewas heeft goede oogsten voortgebracht. We zullen in het 2017-seizoen 2 kg per plant gaan halen. Dat is ongekend voor telers op onze locatie (Noord-Europa). Het gewas staat er nu, aan het eind van augustus, gezond bij en er zijn veel nieuwe vruchten op komst."

"De goede resultaten bij Skovhavegaard Bær zijn zonder twijfel het resultaat van diverse positieve factoren, maar Aqua-Hort is een belangrijk onderdeel van het succes. Een onontbeerlijk hulpmiddel om dergelijke resultaten te behalen."

Voor meer informatie:
Aqua-Hort
Aksel de Lasson
E-mail: aqua-hort@aqua-hort.dk 
www.aqua-hort.dk
 

Publicatiedatum: