Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Invloed luchtverdeelslangen op goed klimaat in de kas onderschat"

Het creëren van een optimaal klimaat in de kas is waar glastuinders dag in dag uit mee bezig zijn. Een goed klimaat zorgt voor optimale groei en productie in de kas en dat is wat je wilt als tuinder. Maar zouden er nog meer voordelen aan dit goede klimaat zitten? In de bouwwereld is de relatie tussen fysieke omgeving en productiviteit genoegzaam bekend. Hieronder wordt er verder op ingegaan.

KE GrowAir, als dochter van KE Fibertec, kent zijn oorsprong in de klimaattechniek voor de bebouwde omgeving. Al zo'n 30 jaar wordt er voor een optimale luchtverdeling gezorgd in allerlei uiteenlopende projecten. Bij GrowAir weten ze dat er al veel onderzoeken zijn verricht naar de relatie tussen een goede fysieke omgeving en de productiviteit van mensen. Door de bank genomen kennen ze de volgende uitkomsten: Word je gelukkiger van een gezonde werkomgeving? Ja! Word je productiever van een betere kwaliteit in licht, lucht, temperatuur en akoestiek? Ja! Maar hoe zou men dit dan moeten vertalen naar een tuinbouwkas als werkomgeving. Het is immers een omgeving waar extreme condities voorkomen.



Klimaatzones
In een conventionele kas wordt er op ieder moment evenwicht gecreëerd tussen de elementen die het klimaat maken. Wind, wolken, zon en luchtvochtigheid zoeken onderling naar een balans, ook wanneer een van deze elementen extreem aanwezig is. Dit leidt in een conventionele kas tot allerlei wisselende klimaatzones met ieder zijn eigen eigenschappen. Voor de sturing voor de groei van de plant en voor een werknemer die deze zones doorsnijdt, is dit niet fijn werken en het zal dus ten koste gaan van de productiviteit.



Creëren homogeniteit
Een kweker zal door moeten gaan in zijn streven om homogeniteit in de kas te creëren. Door bijvoorbeeld de GrowAir luchtverdeelslang in een kas toe te gaan passen, worden bovengenoemde ongewenste luchtstromen tegen gegaan door een dominante inducerende luchtstroom die de ingebrachte lucht mengt met de aanwezig lucht in de kas. Door het homogene uitblaaspatroon en de inducerende werking van de ingebrachte lucht zullen de verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid nivelleren. Zullen de groeicondities waar ook in de kas hetzelfde zijn en zal de werknemer zich in die kas ook prettiger voelen hetgeen de productie van plant en persoon ten goede komt ?

Voor meer informatie:
KE GrowAir
Edisonweg 11
3291 CK Strijen
Tel. +31 (0) 78 674 8475
Fax +31 (0) 78 674 8476
info@ke-growair.nl
www.ke-growair.nl
Publicatiedatum: