Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Canada: Peter Berkhout doet de lichten uit

Na decennia van dienstverlening aan de Canadese glastuinbouw gaat Peter Berkhout eind september met pensioen. Hij is de afgelopen 15 jaar General Manager geweest bij Gavita Canada en zal nu voor de laatste keer de lichten uitdoen. "Het is een genoegen geweest om in deze sector te werken, maar nu is het tijd dat de nieuwe generatie overneemt."


Peter Berkhout tijdens zijn laatste Cultivate in Columbus in juli dit jaar.

Er zijn weinig mensen in de Noord-Amerikaanse glastuinbouw die Peter Berkhout niet kennen; hij was midden jaren tachtig betrokken bij de introductie van de eerste HPS belichting in Canadese kassen toen hij de Noord-Amerikaanse divisie voor Poot Lichtenergie begon, tegenwoordig bekend als P.L Light. In 2001 stichtten Peter en zijn zoon Ron de Canadese tak van Gavita, dat toen Kavita Canada heette.

De Nederlander emigreerde in 1973 op 26-jarige leeftijd van Warmenhuizen naar Canada. Het was de nasleep van een bezoek aan zijn oom in St. Catherines, Ontario. "De grote open ruimtes en de vrijheid waren wat mij het meeste aantrokken. En dat is nog steeds het geval."

Zijn eerste jaren in Canada werden doorgebracht in de kassenbouw bij bedrijven als Paul Boers en Canadian Greenhouses. In 1984 richtte hij zich vervolgens op kassenbelichting, toen hij de Canadese tak van de Nederlandse groeilichtleverancier Poot Lichtenergie oprichtte.

"De sector was toen heel anders dan vandaag. Je verkocht in principe lampen en dat was het dan. Je werkte op een basis van vertrouwen dat het licht volstond om een goed product te telen. Tegenwoordig is alles veranderd. Er is veel meer kennis over het licht en alles wordt veel serieuzer genomen. Je werkt met computers, dingen zijn geavanceerder met complexe berekeningen en als je zegt dat een lamp 200 umol/m2/s levert zal een teler dat tot in detail controleren. Ook de concurrentie is toegenomen. Maar wat niet is veranderd is dat als je goed bent voor de klant en hem de juiste dienstverlening biedt, ze jou ook trouw blijven."

In 2001 begon Peter een nieuw avontuur door de Noord-Amerikaanse divisie op te starten voor de Noorse belichtingsfabrikant Gavita. Samen met zijn zoon Ron bediende hij de opkomende glastuinbouw, Peter de bloemenkwekers en telers en Ron de marihuanasector. 

Na ruim 33 jaar in tuinbouwbelichting gooit Peter nu de handdoek in de ring. Hij zegt blij zijn deel te zijn geweest van de evolutie die hij in belichting heeft gezien. "En vooral, de tuinbouw was een geweldige sector om deelgenoot van te zijn. Ik heb genoten van de sfeer, het is een zeer vriendelijke sector waarin ik veel vrienden heb gemaakt. Bij vakbeurzen was het altijd gezellig. Het is een sector met een fantastische sfeer en een geweldige sector om in te werken."

Nu hij met pensioen gaat, is Peter er niet zeker van wat hij gaat doen. "We gaan eerst naar Nederland voor een vakantie van twee weken. En dan zal ik blij zijn om weer terug naar huis in Canada terug te keren." Misschien om van die open ruimtes en de vrijheid ervan te genieten?

Peter zal tot eind deze maand op kantoor zijn en kan worden bereikt via

Publicatiedatum: