Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Philips Lighting GrowWise Center wint Agrofoodpluim

Philips Lighting's onderzoekscentrum GrowWise experimenteert met het binnenskamers groenten en kruiden verbouwen onder LED-licht. Voor grootschalig onderzoek op het snijvlak van tech en food kende de provincie Brabant het GrowWise Center in augustus de Agrofoodpluim toe.



Snelle innovaties door testbed bij ondernemers
Philips Lighting werkt samen met bedrijven en onderwijsinstellingen zoals de HAS Hogeschool in 's-Hertogenbosch. Udo van Slooten (general manager Philips Horticulture LED Solutions): "In het GrowWise Center ontwikkelen we veel kennis en bundelen dit in groeirecepten: de ideale mix van licht, klimaat, irrigatie, substraat en zaad. Het centrum is de grootste ter wereld in zijn soort: we kunnen tot wel 97 experimenten tegelijkertijd doen."

Behalve experts uit de sector zijn er ook plantspecialisten en studenten van o.a. de HAS Hogeschool in 's-Hertogenbosch betrokken - zelfs fulltime. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings: "Het GrowWise Center laat zien hoe kennis- en technologie van nationale én internationale waarde kan zijn voor de agrofoodsector. Door nauw samen te werken met ondernemers en kennisinstellingen slaat het centrum een brug tussen praktijk en theorie en worden duurzame innovaties direct getest. Deze grote kennisbron zet Brabant op de kaart, en dat verdient volgens ons de Agrofoodpluim." Deze aanmoedigingsprijs voor inspirerende ondernemers en initiatieven uit de sector ontving het GrowWise-team op vrijdag 1 september uit handen van de gedeputeerde.

Internationale potentie
"Cityfarming vervangt de 'traditionele' teelt niet, maar biedt zoveel efficiëntie en duurzame kansen", licht van Slooten verder toe. "In Nederland verrijst later dit jaar de eerste indoor farm (Fresh Care Convenience van Staay Food Group) die direct gekoppeld is aan een verwerkingslijn voor salades. Door het verbouwen van sla in-huis te houden, sluit je risico's als vliegjes uit, produceer je pesticidevrij en heb je jaarrond salades van uitstekende kwaliteit. Dat voorkomt veel verspilling in de keten, maar brengt ook een sterker gewas en een hogere productie met zich mee."



Op grote schaal milieuvriendelijk telen
"Deze technologie heeft internationaal veel potentie. In Azië of de VS is geen tuinbouwcultuur, maar wel een grote vraag naar dagverse producten in de stad. Daar kan de cityfarming-technologie het hele jaar voldoende, verse, gezonde voeding bieden. Bovendien is deze technologie milieuvriendelijk: laag in grondstofverbruik, uitstoot en afgelegde kilometers. De licht- en klimaatvoorzieningen in de indoor farm draaien wel op energie, maar daar kun je weer op inspelen door bijvoorbeeld wind- of zonne-energie te gebruiken. Zo proberen we zo dicht mogelijk bij een CO₂ -neutrale teelt te komen."

Brabantse samenwerking
"We zijn een onderzoeksinstituut, en kunnen helaas niet heel Brabant voeden met onze oogst. De techniek maakt echter wel dat Brabant internationaal voorop loopt in de innovatie van de tuinbouw. Als Brabantse onderneming leveren we wereldwijd een bijdrage aan de duurzame productie van vers en voedzame groenten en fruit. Daar mogen we wel een beetje trots op zijn!"
Publicatiedatum: