Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Groentetelers in Limpopo schakelen over op fruit

Prijzen van Zuid-Afrikaanse paprika herstellen zich

De prijzen van paprika in Zuid-Afrika stijgen deze week weer. Eerder was nog sprake van een periode waarin de prijzen voor rode paprika lager uitvielen dan die van groene paprika. De reden hiervoor was het grote volume aan rode paprika.

De Limpopo-provincie geldt tijdens de wintermaanden als een belangrijk teeltgebied voor paprika. De meeste paprikatelers in deze regio merkten dat de paprika's in dit seizoen door de hogere temperatuur erg snel op kleur kwamen. Het seizoen werd daardoor in sommige gevallen noodgedwongen met een maand ingekort, waardoor er eerder dan normaal grote volumes op de markt terecht kwamen.

De volumes zijn nu weer wat gedaald, met name met betrekking tot gele paprika. De situatie rondom de prijzen van groene paprika tegenover gekleurde paprika heeft zich hierdoor weer genormaliseerd. In de afgelopen periode waren de prijzen van gekleurde paprika soms vier tot vijf keer zo hoog als die van groene paprika. De prijzen zijn volgens sommige handelaren ten opzichte van vorige week aanzienlijk verbeterd.

Problemen met echte meeldauw 
Een aantal maanden terug vielen de volumes lager uit wegens problemen met ongedierte en schimmels. De neerslag in het latere deel van de zomer zorgde in het noorden van Zuid-Afrika voor de aanwezigheid van echte meeldauw bij paprika. Volgens sommige telers was de situatie eerder nog nooit zo erg geweest. "De echte meeldauw was dit jaar verschrikkelijk. Doordat het seizoen vochtig en warm genoeg was, waren de omstandigheden voor deze schimmel dit jaar precies goed," aldus Tinus Venter van Janlouis Boerdery, dat in het westen van Waterpoort is gevestigd.


Gekleurde paprika onder net (Foto: Janlouis Boerdery)

Harry Naudé van het zaadteeltbedrijf K2 Seed Marketing schat dat 40% tot 45% van alle paprika-aanplantingen in het Mooketsi/Polokwane-gebied van de Limpopo-provincie aan het begin van het seizoen last hebben gehad van echte meeldauw. Er is melding gemaakt van hele stukken open veld waar al het gebladerte is aangetast, waardoor het fruit op het land onbeschermd in de zon stond. Dat heeft deze winter invloed gehad op de paprikaproductie, die hierdoor afwijkt van normaal (wat tevens de reden is waarom doorgaans in Limpopo van eind november tot februari wordt gestopt met het telen van paprika op open velden). Ook heeft dit invloed gehad op de kruisbestuiving.

Over het algemeen wordt groene paprika geteeld in open velden en gekleurde paprika onder netten, waarmee de schade door teveel zonlicht wordt beperkt. Aan het eind van de winter wordt er door de stoffige en droge omstandigheden meer ongedierte aangetroffen, zoals tripsen en spinten.

Ongunstige vooruitzichten voor groenteproductie
Een algemeen probleem voor groentetelers in Limpopo is de lage winstmarges. Dit komt door de combinatie van weinig vraag vanuit de consument en de hoge kosten voor productie en logistiek. Veel telers geven aan dat ze overwegen om hun groenteproductie te verminderen en zich meer te richten op het telen van fruit of noten, waar meer exportmogelijkheden voor zijn.



"Als de groententeelt goede vooruitzichten zou geven, zouden meer telers rond de Hoedspruit groente aanplanten," zegt Jaco Malan. Malan is een van de weinige overgebleven groententelers in de omgeving van Hoedspruit, dat een belangrijk teeltgebied voor citrus en mango's is. "De voornaamste factoren zijn arbeidskosten, omdat het telen van groente erg arbeidsintensief is. Ook de onvoorspelbaarheid van de sector speelt een rol. Als je iets plant, heb je geen idee hoeveel omzet je hiermee kunt genereren."

In de omgeving van Mooketsi is naar verluid in de afgelopen 30 jaar het aantal groentetelers afgenomen met meer dan 90%. Voor een deel komt dit door de sterkere positie van grootschalige teeltbedrijven in de groentensector.

Voor meer informatie:
Tinus Venter
Janlouis Boerdery
Tel: +27 82 472 0111

Jaco Malan
Jaco Malan Boerdery
Tel: +27 82 427 2705

Harry Naudé
K2 Seed Marketing
Tel: +27 83 305 3587
Publicatiedatum: