Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Drie keer meer investeringen in Groen Label Kassen

De totale investeringen in agrarische productiemiddelen zijn in 2015 met 7% gedaald tot 3,4 miljard euro, terwijl de totale duurzame investeringen waarvoor subsidie of fiscale aftrek is aangevraagd met 10% zijn gestegen tot 1,1 miljard euro. Hiermee komt het aandeel duurzame investeringen in 2015 uit op 33%, wat een toename is van 5% ten opzichte van 2014. Deze toename is grotendeels te danken aan een verdrievoudiging van investeringen in Groen Label Kassen. In de Rijksbegroting 2015 was een streefwaarde van 30% opgenomen.



Verwachting voor 2017 positief
De verwachting is dat het percentage duurzame investeringen in 2017 zal uitkomen op ongeveer 30%. Dit is een stijging ten opzichte van de afgegeven raming van 27% voor 2016 in de Rijksbegroting. De toename zal voornamelijk voor rekening komen van de glastuinbouw en de varkenshouderij vanwege het gunstige economisch klimaat in deze sectoren.

Methodiek
Voor de invulling van de indicator Duurzame Productiesystemen (DP01) zijn de totale en de duurzame investeringen van belang. De duurzame investeringen worden afgeleid van de subsidiabele investeringen en fiscale regeling, zoals Milieu-investeringsaftrek en Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (MIA/Vamil) en Energie Investeringsaftrek (EIA) voor het stimuleren van duurzame ontwikkelingen. De totale investeringen zijn exclusief investeringen in grond, immateriƫle activa (quota), woningen en plantopstanden. Omdat de indicator DP01 alleen gebaseerd wordt op duurzame productiemiddelen en de regelingen/subsidies geen betrekking hebben op bovengenoemde uitzonderingen, worden die investeringen buiten beschouwing gelaten.

Bron: Agrimatie
Publicatiedatum: