Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Intensief schermen & energiezuinig ontvochtigen met HNT in komkommer

Het monitoringsproject is een meerjarenproject waarin tuinders die bezig zijn met Het Nieuwe Telen worden gevolgd. Bij sommigen beslaat dit meerdere jaren en bij hen kan worden gezien of het gebruik van de installaties in de loop van de tijd verandert. Immers, met name het gebruik van schermen, maar ook de luchtvochtigheid in de kas is bepalend gebleken voor de besparingen die met Het Nieuwe Telen en de daarbij behorende installaties kunnen worden gerealiseerd.

De drie komkommertelers die gedurende 2 jaar zijn gevolgd laten zien dat zij hun schermen intensiever zijn gaan gebruiken en dat zulk gebruik ook energiebesparing op kan leveren.

Ook de relatie tussen luchtvochtigheid en energiegebruik komt duidelijk naar voren. Deze is in dit rapport gekwantificeerd met behulp van simulatiemodel. Dit leverde de vuistregel op dat bij iedere procentpunt dat het RV-setpoint hoger wordt ingesteld het energieverbruik met 1 m³ aardgas equivalenten per m² per jaar daalt. Bij warmte terugwinnende ontvochtigingsinstallaties is die relatie natuurlijk minder sterk.

Behalve theoretische en praktisch gemeten resultaten gaat het rapport ook in op de regelstrategie voor schermen indien de luchtvochtigheid te hoog oploopt. Zowel de regeling die idealiter gebruikt zou moeten worden als de regeling die tuinders uit praktische overwegingen toepassen.

Download het onderzoeksrapport hier.
Publicatiedatum: