Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nordrhein-Westfalen: wat is er aan de hand met tomaten?

Tomaten hebben het deze zomer zwaar te verduren door het wisselende weer. Volgens informatie van het Landbouwschap Nordrhein-Westfalen was er vooral vaak sprake van opengebarsten of door neusrot aangetaste tomaten. Soms zag men echter ook geel- of groenkragen en zogenaamde goudspikkels.

De tomaten barsten vooral ringvormig open wanneer de top van een scheut verwijderd wordt of wanneer er na zeer warme dagen een regenperiode volgt. De planten zijn bij warm weer ingesteld op grote wateropname. Als er dan erg nat weer volgt, komt het tot teveel druk in de tomaten. Daardoor barsten ze open. Om dit te voorkomen, moet men de planten bij wisselvallig weer iets minder water geven.

Als de tomaten niet compleet rijp worden, spreekt men van geel- of groenkragen als gevolg van te sterke zonnestraling. Andere stressfactoren zoals sporadisch optredende hitteperiodes of een niet-optimale voedingsstoffenvoorziening kunnen het probleem versterken. De planten moeten dan schaduw krijgen.

Bij neusrot ontstaan er in het onderste deel van de tomaten grijs/bruine tot bruin/zwarte verkleuringen. De oorzaak is een gebrek aan calcium. Dit kan door een te lage pH-waarde veroorzaakt worden. Maar ook een te hoog gehalte aan bepaalde voedingszouten in de grond, zoals bijvoorbeeld ammonium, kalium, magnesium en natrium die de opname van calcium verhinderen, kan het optreden van neusrot veroorzaken. Een andere reden kan een continu te droge grond zijn.

Als er in de fruitschaal veel kleine goud/gele vlekken op tomaten te zien zijn, is er sprake van goudspikkels. Dan zijn er te veel calciumkristallen in de schil van de tomaat opgeslagen. Dit kan veroorzaakt zijn door een zeer hoge worteldruk, een verkeerde kalium/calcium-verhouding in de grond of een ongunstige verhouding van de luchtvochtigheid.
Publicatiedatum: