Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Baden-Württemberg: hagel verwoestte tuinbouwbedrijf

Midden augustus trok er zwaar onweer over Stuttgart en de regio ten noorden hiervan. Het noodweer werd lokaal begeleid door behoorlijke hagelbuien, zo ook in het circa 20 km van Stuttgart gelegen Korntal-Münchingen.

In de tuinbouw werd hierbij vooral het bedrijf 'Busch Gemüsebau', dat sla produceert, getroffen. Het bedrijf omvat een oppervlakte van 10.500 m², waarvan bijna 7.000 m² uit glazen kassen bestaat en 3.500 m² uit foliekassen. Bij de helft van deze kassen gaat het om kassen die volgens de Duitse norm gebouwd zijn. De glazen daken van deze kassen werden totaal verwoest. In de Venlokassen, die de andere helft van het kassenoppervlak beslaan, lag de schade op circa 40%. Hierbij was het sterkere 4mm glas van voordeel. In het gehele bedrijf werden de scherminstallaties die zich hieronder bevonden sterk beschadigd.



Alle culturen die zich onder glas bevonden moesten weggegooid worden. Vanwege de productie in grond is bovendien het verwijderen van de bovenste grondlaag vereist. Doordat er een grotere hoeveelheid regen binnenkwam ontstond er verdere schade in de verkoophal en in het bijzonder aan de bureau-inrichting die zich hier bevindt.

De Duitse tuinbouwverzekering vormde zich reeds op de ochtend na het onweer een beeld van de situatie. Na het nauwkeurig vaststellen van de schade schat zij de totale verzekerde schade op 400.000 tot 500.000 euro. Reeds enkele dagen later volgde de eerste vooruitbetaling, om de reparatiekosten en de aankoop van nieuw glas snel mogelijk te maken.



Daarnaast werden nog eens tien andere bedrijven door het noodweer getroffen, echter met duidelijk minder schade. Hierbij gaat het overwegend om bedrijven die in de volle grond produceren.
Publicatiedatum: