Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Keuzes in substraat voor zachtfruitteelt

Een van de belangrijkste keuzes voor een zachtfruitteler is de keuze van het substraat. Het substraat dient de planten de beste balans te geven tussen water en lucht(lees zuurstof). Nogal wat telers kiezen voor een hogere hoeveelheid water, zodat er altijd "voldoende" water beschikbaar is voor de planten. Voor de ontwikkeling van gezonde wortels en planten is het echter juist beter om voor een droger substraat te kiezen. Met een droger substraat is de sturing veel gemakkelijker. Het is namelijk altijd veel eenvoudiger om water te geven op een zonnige dag dan dat de plant op een slechte dag het moet op zien te nemen.
Tevens dient er zo min mogelijk fijn materiaal in het substraat te zitten: het materiaal composteert veel sneller en bevat alleen maar water en geen lucht.



Daarnaast is het heel belangrijk om een betrouwbare kwaliteit substraat te gebruiken. Botanicoir is een van de leidende bedrijven in het produceren van een hoge en zeer betrouwbare kwaliteit kokossubstraat. Ten eerste is de kokos goed gewassen met zeer schoon water. Na het wassen is de kokos gebufferd met kalksalpeter. Door deze behandeling worden natrium, kalium, chloride, borium en silicium nog meer verwijderd uit het kokossubstraat. Botanicoir heeft zeer strenge eisen na ten aanzien van de maximale niveaus van deze elementen in haar producten.

Wassen en bufferen zijn van enorm belang: aardbeienplanten zijn namelijk bijzonder gevoelig voor te hoge niveaus van deze elementen. Voordat een teler zijn substraat ontvangt, moet de leverancier dan ook al een analyse overhandigen met EC, pH, Ca en de andere besproken elementen. Hiervoor dient een barium chloride test gedaan te worden. Ter controle is het aan te bevelen om bij levering ook zelf een analyse te nemen. Zekerheid boven alles!



Bij de start van uw teelt is het van essentieel belang om te weten welke elementen en in welke hoeveelheid er op dat moment al in uw substraat aanwezig zijn. Dit tezamen met de door u toegevoegde meststoffen zorgen voor een perfecte balans voor de jonge plant.

Voor meer informatie:
Botanicoir
Wim van Wingerden
T: 0031(0)6-51042740
wimv.w@botanicoir.com
Publicatiedatum: