Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Scotts Miracle-Gro:

Agrolux in handen van Amerikaanse multinational

Tholen - Opnieuw heeft de Amerikaanse multinational Scotts Miracle-Gro een grote tuinbouwtoeleverancier overgenomen. Nadat het beursgenoteerde bedrijf vorig jaar al Gavita in handen kreeg, heeft ze nu ook Agrolux aangekocht.

Consumentenmarkt
Scotts Miracle-Gro is wereldwijd de grootste distributeur van tuin- en gazonbenodigdheden voor consumenten. In Europa is het bedrijf vooral bekend als distributeur van Monsanto's RoundUp voor de consumentenmarkt. De laatste jaren investeert Scotts Miracel-Gro steeds meer in de professionele tuinbouwsector. Dat doet ze onder meer via haar dochter Hawthorne. In 2015 nam dit bedrijf General Hydroponics over en vorig iaar kochten ze 75% van de aandelen van Gavita. Ook nam het toeleverancier Botanicare over. 

Investeringen
De investeringen van Hawthorne in de tuinbouwsector zijn fors: 130 miljoen dollar voor General Hydroponics Inc, 136 miljoen dollar voor Gavita en bronnen praten over een bedrag van 21,8 miljoen dollar voor Agrolux. Diezelfde bronnen benoemen de groeiende cannabis-markt als belangrijkste aanjager voor de expansiedrift van de Amerikanen.

Moederbedrijf Scotts Miracle-Gro zou zelfs in bepaalde landen bekende consumentenmerken als Miracle-Gro, Roundup en Fafard in de verkoop willen doen om vervolgens meer in de tuinbouw en marihuana te willen investeren. Zelf spreken ze van speciale aandacht voor "indoor gardening".

Wereldwijde HPS-lampen
Met de aankoop van Agrolux wordt de Hawthorne groep plots de grootste speler in de wereldwijde markt voor tuinbouw HPS-lampen en armaturen. Gavita heeft een sterk aandeel op de Noord-Amerikaanse cannabis markt en is ook regelmatig betrokken bij grote groentenprojecten in Rusland. Vorig jaar, in aanloop naar de overname door Hawthorne, werden Gavita's Noorse, Nederlandse en Canadese tak samengevoegd tot één bedrijf.

Agrolux, kortgeleden nog ingetrokken in haar nieuwe kantoorpand in De Lier, is als toeleverancier van lampen in Noord-Amerika, met name in de kasgroentensector, een grote speler.

Zowel Gavita als Agrolux zullen onafhankelijk van elkaar blijven opereren en blijven de markt benaderen als individuele entiteiten.