Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Piet Zwinkels, Zwinbrothers:

"Handel doet Nederlandse radijstelers tekort"

Tholen - De radijsmarkt is deze zomer niet om over een huis te schrijven. "Er komt nu iets meer leven in de brouwerij, maar voor het mooie is het gewoon te weinig", concludeert Piet Zwinkels van Zwin Brothers uit Monster. Met zijn 'Zwin Brothers' Kees, Gerard en André teelt en verpakt hij radijs onder de naam Bon Radis. Het familiebedrijf teelt in Nederland 5,5 ha radijs onder glas. In de winterperiode vindt een deel van de productie in het buitenland plaats om de continuïteit te waarborgen. "De prijs blijft maar hangen op een minimaal niveau. Dat moet veel beter kunnen. We telen in Nederland een topproduct. Niemand die ons dat nadoet."



"In feite vind ik dat bepaalde schakels in de handel ons tekort doen. Er wordt steeds veel van ons verlangd, waaraan we graag willen voldoen, maar we krijgen financieel te weinig (ruimte) om zelf voldoende te kunnen blijven innoveren en te vernieuwen. Voor de lange termijn is dat een zorgwekkend gegeven", vervolgt Piet. "Is de consument zich er wel voldoende van bewust, wat er achter de schermen moet gebeuren om het zo mooi, veilig en vers op tafel te krijgen? Is men bereid hier ook meer voor te betalen in belang van de eigen Nederlandse teler? Het zal de teler zeker stimuleren!"

"Is het Engeland soms, dat vanwege weersproblemen om radijs vraagt, zodat de handel weer wat opleeft? Verder hobbelt alles op contractjes en slappe dagprijzen voort. Soms, als die prijs de afgelopen tijd onder de vijf dubbeltjes per kilo zakte, gaven afnemers pas thuis. Dat biedt te weinig perspectief", vertelt Piet, die de hoop nog wel levend houdt. "We hebben nu nog een paar warme dagen met wat opleving in de productie, maar dat kan met een week zomaar omslaan. We hebben immers de langste dag gehad en de nachten worden kouder. Hoop doet leven!"

Voor meer informatie:
Zwin Brothers
Madeweg 64G
2681PN Monster
Tel: 0174 242 323
piet@zwinbrothers.nl