Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
verwachtingen nieuwe seizoen Almeria

Almeria: Meer paprika's en tomaten, minder courgettes

Spaanse telers gaan dit jaar voor meer paprika's en meer tomaten. Het areaal courgettes daalt. Dat verwacht Emilio Ruiz López, commercieel directeur van plantenkwekerij El Plantel Semillero.

El Plantel Semilleros is een grote producent van groenten planten in Almeria. Jaarlijks wordt er op 20 hectare gewerkt en gaan er meer dan 170 miljoen planten uitgeleverd - biologisch en conventioneel en indien gewenst geënt. De planten gaan vooral naar Spanje en Portugal. "Maar we zetten af tot aan Roemenië. Daar groeit de bedekte tuinbouw." Met het oog op het nieuwe seizoen vertelt hij meer over de areaalsverdelingen. Die wordt jaarlijks natuurlijk bepaald door de financiële resultaten van de afgelopen jaren. "Normaliter schommelt het areaal zo'n 5 tot 10 procent", legt Emilio uit.



Dit jaar zijn de precieze areaalcijfers nog niet bekend, maar Emilie schat in dat de groei in blokpaprika tussen de 5 en 10 procent ligt. Verklaring voor de groei zijn de prima prijzen de afgelopen seizoenen. "De afgelopen 2 a 3 jaar is de prijs stabiel en zeker acceptabel geweest." De blokpaprikaplanten zijn reeds geplant, de Lamuyo en Italiaanse pepers moeten de grond nog in.

Weg met de courgette
In de courgette is het een ander verhaal. Daar zijn al een paar jaar flinke prijsschommelingen zichtbaar. Die worden voornamelijk veroorzaakt door het New Delhi virus. Telers kiezen eieren voor hun geld en schakelen om naar een meer zekere teelt als tomaat of paprika. "Na jaren van groei gaat het areaal dit jaar met zeker 20% achteruit. Alleen in Níjar blijven telers vertrouwen op de courgette"

Op het moment is de piek in het seizoen voor de Spaanse plantenkweker al achter de rug. "De paprika's zijn bijna klaar. We gaan nu verder met tomaten, courgettes en komkommers. Het komkommerareaal zal stabiel blijven", ziet Emilio.


Voor meer informatie:
Emilio Ruiz López
El Plantel Semilleros
Carretera de Las Norias Nº15
04740 La Mojonera, Almeria. Spain
T: +34 950330101
directorcomercial@elplantelsemilleros.com
elplantelsemilleros.com
Publicatiedatum: