Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Reactie van telers en OGVG

Betalingsbescherming nodig voor Canadese glastuinbouw

Canadese telers kampen met een gebrek aan bescherming tegen Amerikaanse kopers in geval van een faillissement.

Men wil weer een programma zoals U.S. Perishable Agriculture Commodities Act (Amerikaanse regeling voor bederfelijke producten), waardoor telers één van de eerste schuldeisers worden die betaald krijgen als een groothandelaar of supermarktketen failliet gaat. In 2014 trok de VS de voorkeursstatus van Canada onder deze regeling in, waardoor telers nu tweemaal het verschuldigde bedrag moeten opbrengen om het terug te krijgen, in plaats van slechts $100 om het geschillenbeslechtingsproces op te starten.



Herstel voorkeursstatus
FreshPlaza vroeg telers om een reactie. Jim Veri van Exeter Produce: "Ik vind dat de federale overheid de nodige stappen moet ondernemen zodat Canadese telers hun voorkeurspositie terugkrijgen die is ingetrokken. De Amerikaanse regering is bereid dit te doen zodra de Canadese regering eenzelfde status toekent aan Amerikaanse telers die in Canada zaken doen. Ik vind dat dit redelijk is en dat het allang had moeten gebeuren."

Jordan Kniaziew van Zing! Health Forward vindt het heel belangrijk voor zichzelf, zijn bedrijf en zijn familie, als lokale Canadese telers: "We investeren zoveel tijd, moeite en zorg aan onze gewassen en daar willen we uiteindelijk voor betaald worden. Daar komt het op neer. We willen betaald worden voor het geweldige product dat we voor de consument produceren en we zouden financieel moeten worden beschermd."

Justine Taylor van de kasgroententelersvereniging OGVG in Ontario zit op dezelfde lijn: "Betalingsbescherming voor Canadese AGF-producenten had allang plaats moeten vinden. Het probleem aanpakken zou onze producenten niet alleen de nodige zekerheid bieden maar het zou ook een langdurig handelsstruikelblok met de VS helpen oplossen. We hopen dat de huidige regering dit eindelijk aanpakt."
Publicatiedatum: