Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Groentetelers worstelen met lage prijzen

"Zuid-Afrikaanse tomatentelers verdienen geen cent"

De zachte winter heeft een aantal gevolgen gehad voor de groententeelt in Zuid-Afrika. De volumes rode en gele paprika's, waarnaar minder vraag is dan naar groene, zijn groter omdat de kleurontwikkeling werd bespoedigd door de warme weersomstandigheden. Voor bijna alle groentecategorieën liggen de prijzen momenteel echter onder het gebruikelijke niveau. 



André Dippenaar van marktagentschap DW Fresh legt uit dat het uitblijven van vorst een ander positief punt is van de zachte winter, waardoor de kwaliteit goed is. "Het product heeft dezelfde kwaliteit als in de zomer, alleen zonder zonneschade. De consument kan nu dus groente van hoge kwaliteit kopen tegen zeer betaalbare prijzen. Als het weer echter niet bijdraait, dan zullen er in oktober en november nog grotere volumes op de markt komen. Toch is er geen sprake van levendige handel. We zitten duidelijk in een recessie." 

In het binnenland vormen pompoenen hierop momenteel de enige uitzondering. "De laatste weken was er sprake van enige krapte, terwijl de markt zit te wachten op grotere volumes wat heeft geresulteerd in hogere prijzen. Een zak van 10 kilo wordt in Guateng momenteel voor €10,26 verkocht. "Het pompoenenareaal is kleiner dan vorig jaar wat nogal verbazingwekkend is gezien de hoge prijzen van vorig seizoen. Mogelijk is waterschaarste hier de oorzaak van," vertelt een marktagent op de AGF-markt in Tshwane.

Op de markt in Kaapstad is er echter geen tekort aan butternut en gewone pompoenen die maandenlang bewaard kunnen worden. De prijzen liggen hier dan ook lager dan in de rest van het land. "Het was een warme en droge winter en de butternutteelt is nagenoeg zonder vorstschade verlopen," vertelt Deon Robberts van marktagentschap RSA in Kaapstad. 

Op de markt in Tshwane worden butternutpompoenen momenteel voor €0,38 per kilo vekocht, in Durban voor €0,44 per kilo, ten opzichte van €0,22 - €0,25 in Kaapstad. 

Tomatenhandel dramatisch
"Tomaten zijn een triest verhaal," laat een handelaar in Guateng weten. "Je zou dozenleveranciers kunnen vragen of ze betaald worden door tomatentelers. De huidige prijzen van €1,28 - €2,56 per doos van 6 kilo zijn niet eens kostendekkend. Tomatentelers verdienen geen cent op dit moment. Prijzen zijn altijd in beweging maar het vreemde aan deze situatie is dat de lage prijzen zou lang stand houden, inmiddels al zo'n twee maanden."

Als gevolg van het warme weer deze winter oogsten telers nog steeds terwijl zij hun seizoen eigenlijk al zes weken geleden hadden moeten beëindigen. 

Wortelprijzen, die een maand geleden op het hoge niveau van €0,32 - €0,38 lagen, zijn nu gedaald naar €0,12 - €0,19. De volumes wortelen in Tshwane zijn sinds vorige week meer dan verdubbeld en dit is ook het geval voor komkommers. 

De groenteteelt in de Westkaap ondervindt steeds meer gevolgen van de droogte. Veel telers geven aan hun groenteproductie te beperken of er helemaal mee te stoppen om zich toe te leggen op de fruitteelt. De helft van de groenten die op de markt in Kaapstad wordt verkocht is afkomstig uit het noorden van het land. 

Voor meer informatie: 
Deon Robberts
RSA Group
Tel: +27 21 531 2097

André Dippenaar
DW Fresh
Tel: +27 12 326 9226
Publicatiedatum: