Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"BaySanto niet goed voor verduurzaming tuinbouw"

Tholen - Minder concurrentie in zaden, gewasbescherming en planteigenschappen. Uit vrees daarvoor wil de Europese Commissie de overname Bayer-Monsanto verder onderzoeken. Bij het Louis Bolk Instituut waarschuwen ze daarnaast nog voor de verduurzaming van de sector, die door het ontstaan van deze chemiereus in gevaar kan komen. In de veredelingssector ziet Plantum vooralsnog echter geen gevaar.

Te weinig concurrentie in de sector en een slechtere positie voor distributeurs en afnemers van zaden en gewasbeschermingsmiddelen. Uit een eerste onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat dit mogelijke gevolgen zijn van de Bayer-Monsanto overname. Bij branchevereniging Plantum houden ze zich niet bezig met deze specifieke overname - dat is een zaak van de bedrijven zelf. Wel is het voor directeur Niels Louwaars duidelijk dat er in de voedingstuinbouw nog voldoende spelers overblijven. Ook over de beschikbaarheid van zaad, maken ze zich niet zoveel zorgen. "De producten van deze veredelaars verdwijnen natuurlijk niet van de markt. Er blijven nog voldoende andere partijen over in de markt voor zaden voor voedingstuinbouw."

Focus op chemie
Waartoe de focus op chemie leidt, merken ze bij het Louis Bolk Instituut in de biologische markt. Als voorbeeld wijst Edith op de afwezigheid van Monsanto en Bayer in de ontwikkeling van biologisch zaaizaad. "Nederlandse spelers als Rijk Zwaan, Enza Zaden met Vitalis, Bejo en De Bolster zien de omzet van bio-zaaizaad exponentieel groeien. Ze zoeken in hun portfolio naar rassen die geschikt zijn voor de biosector en produceren dit zaad biologisch. Maar een aantal hoofdrassen wordt geleverd door spelers zonder deze interesse", legt ze uit. "Dat past niet in hun business model, daar gebeurt dan niets in. Deze twee spelers zijn nu al niet geïnteresseerd in de biologische markt dus in die zin wordt het aanbod niet minder, maar vanuit een brede maatschappelijke visie is het de vraag of je dit moet willen."

Hoe het ook kan, is te zien in de aardappelsector. "Daar wordt door de hele sector samengewerkt om resistente aardappelen te ontwikkelen. Ook de retail doet mee: zowel natuurvoedingswinkels en gangbare supermarkten. Als deze commitment er is, kan er meer gebeuren in de spuitvrije rassen en kunnen we het gebruik van gewasbescherming juist reduceren. Maar met deze overname groeien de grote chemiespelers juist verder en zullen zij meer en meer bepalen wat er op ons bord komt."
Publicatiedatum: