"BaySanto niet goed voor verduurzaming tuinbouw"
Te weinig concurrentie in de sector en een slechtere positie voor distributeurs en afnemers van zaden en gewasbeschermingsmiddelen. Uit een eerste onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat dit mogelijke gevolgen zijn van de Bayer-Monsanto overname. Bij branchevereniging Plantum houden ze zich niet bezig met deze specifieke overname - dat is een zaak van de bedrijven zelf. Wel is het voor directeur Niels Louwaars duidelijk dat er in de voedingstuinbouw nog voldoende spelers overblijven. Ook over de beschikbaarheid van zaad, maken ze zich niet zoveel zorgen. "De producten van deze veredelaars verdwijnen natuurlijk niet van de markt. Er blijven nog voldoende andere partijen over in de markt voor zaden voor voedingstuinbouw."
Focus op chemie
Waartoe de focus op chemie leidt, merken ze bij het Louis Bolk Instituut in de biologische markt. Als voorbeeld wijst Edith op de afwezigheid van Monsanto en Bayer in de ontwikkeling van biologisch zaaizaad. "Nederlandse spelers als Rijk Zwaan, Enza Zaden met Vitalis, Bejo en De Bolster zien de omzet van bio-zaaizaad exponentieel groeien. Ze zoeken in hun portfolio naar rassen die geschikt zijn voor de biosector en produceren dit zaad biologisch. Maar een aantal hoofdrassen wordt geleverd door spelers zonder deze interesse", legt ze uit. "Dat past niet in hun business model, daar gebeurt dan niets in. Deze twee spelers zijn nu al niet geïnteresseerd in de biologische markt dus in die zin wordt het aanbod niet minder, maar vanuit een brede maatschappelijke visie is het de vraag of je dit moet willen."
Hoe het ook kan, is te zien in de aardappelsector. "Daar wordt door de hele sector samengewerkt om resistente aardappelen te ontwikkelen. Ook de retail doet mee: zowel natuurvoedingswinkels en gangbare supermarkten. Als deze commitment er is, kan er meer gebeuren in de spuitvrije rassen en kunnen we het gebruik van gewasbescherming juist reduceren. Maar met deze overname groeien de grote chemiespelers juist verder en zullen zij meer en meer bepalen wat er op ons bord komt."