Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Producent zijn is elke dag topsport"

Tholen - De tomatenmarkt heeft een korte opleving achter de rug. "Vorige week was de prijs terug aangetrokken, maar we hadden deze maandag veel producten geoogst en nu is de prijs weer gezakt. Ik spreek dan over de losse Prince tomaten die ik zelf teel. De handel is niet zo sterk. Het is natuurlijk nog vakantie. Daarnaast zit het weer niet zo mee, want het moet echt een langere periode warm zijn voordat consumenten meer tomaten gaan eten", vertelt Patrick Olbrechts van Olbrechts tomaten, een bedrijf dat haar producten aan BelOrta levert.



Vorig jaar augustus trok het aan
Het seizoen tot nu toe is volgens de producent vergelijkbaar met vorig jaar. "De productie is goed, maar de middenprijs is vrij matig geweest de laatste jaren. Voor de grote maten was dat tussen de 60 en 65 cent voor de grote tomaten. Vorig jaar hadden we in augustus nog een mooie opleving. Toen trok de prijs echt voor wat langere periode aan. Dat missen we nu een beetje." Naast Prince-tomaten teelt Olbrechts ook snoeptomaten in verschillende kleuren. "Dat is een heel andere markt. Maar een klein deel van de afzet gaat via de daghandel. Het merendeel is contracten. Die afname is er en de prijs is afgesproken. Dit gaat wel wat vlotter. Het beperkte deel wat weggaat voor de daghandel loopt aardig."

Toekomst
Hoe de toekomst voor de tomatenmarkt eruitziet, is volgens hem per organisatie verschillend. "Het WKK-verhaal hangt er ook aan vast. De eerste WKK's in Belgiƫ zijn nu tien jaar oud, dus die moeten vervangen worden. Om bepaalde zaken voor elkaar te krijgen, moet je soms uitbreiden. Ik zie wel een markt die nog wel wat kan hebben, vooral die kleinere tomaten. Producent zijn is elke dag topsport. Je moet op het scherpst van de snede zijn." In de tomatenmarkt is het voor diverse telers echt overleven volgens Olbrechts. De middenprijzen kwamen de laatste jaren moeizaam boven de 65 cent uit. Als wij geen WKK hadden staan, was het een moeilijk verhaal geweest."

Veranderen van teelt zal hij niet snel. "Ik heb me toegelegd op tomaten en dat blijft zo. De hele boel omgooien kost ook een hoop centen. Wat zou je trouwens moeten gaan telen? Aubergines is dit jaar misschien iets beter, maar je weet ook niet voor hoe lang. Als daar twee hectare van bij komt, ligt dat misschien ook op z'n gat."

Voor meer informatie:
Olbrechts bvba
Klemlei 9,
2861 O.L.V. Waver - Belgiƫ.
Telefoon: +32 (0)15 75 58 30
info@olbrechts-tomaten.be
www.olbrechts-tomaten.be