Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vietnam: Stijgende exportwaarde groenten en fruit

De Vietnamese exportwaarde van groenten en fruit wordt voor de eerste helft van dit jaar geschat op $1,7 miljard, een stijging van 45% ten opzichte van vorig jaar.

Uit een rapport van het Ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling (MARD) registreert dit als de grootste stijging van de exportwaarde van Vietnamese landbouwproducten, waaruit hun potentieel blijkt om zowel hun waarde als hun merknaam op de wereldmarkt te kunnen bevorderen.

Vietnamese groenten en fruit werden naar ongeveer 60 landen en gebieden geëxporteerd en zijn belangrijke exportproducten van Vietnam geworden. Hun exportwaarde zal dit jaar naar verwachting oplopen tot $3 miljard.

China, de VS, Japan en Zuid-Korea zijn de vier voornaamste importmarkten van Vietnamese groenten en fruit, goed voor 85% van de totale exportwaarde. In de eerste helft van 2017 is er een indrukwekkende groei gezien van de import, onder andere in Rusland (67%), Japan (56%), China (50%), de VS (23%), Zuid-Korea (15%) en Thailand (12%).

Behalve dat ze hun groeipercentage aanhielden is ook de markt voor groenten en fruit uit Vietnam uitgebreid. Volgens de afdeling plantenbescherming van de MARD zal deze maand voor het eerst een partij grote groene mango's uit de noordelijke bergprovincie Son La naar Australië worden geëxporteerd.

De grote vruchten zullen tegen VND22.000 (90 cent) per kilogram door Agricare Viet Nam Co. Ltd worden geëxporteerd. Het fruit is geteeld volgens goede Vietnamese landbouwpraktijken (VietGap) en is bestraald door het Hanoi Irradiation Centre voordat de lading van 3,5 ton op woensdag naar Australië wordt verscheept. Eerder werden er al monsters naar Australië verstuurd. 

De export van Son La mango's naar Australië opent mogelijkheden voor landbouwproductie door de plaatselijke bewonders, met name boomgaarden in de noordelijke bergprovincies zoals Son La, waar bijna de hele bevolking uit etnische minderheden bestaat.

Volgens directeur Dam Quang Thang van Agricare Viet Nam concurreert het bedrijf bewust niet in het rijpe mango segment, dat al veel exporteurs kent, terwijl Australië nog niet veel groene mango's ontving. Daarom besloot het bedrijf hierin te investeren. Thang: "Son La is een noordelijk bergachtig gebied dat bekend staat om zijn mango's en geschikt is voor de grootschalige teelt van deze grote mangovariëteit om naar Australië te kunnen exporteren." 

Volgens Lo Minh Hung, regeringsvertegenwoordiger in Son La, heeft de provincie de afgelopen jaren mangoboomgaarden ontwikkeld en zijn er momenteel ongeveer 4000 ha mango's die jaarlijks meer dan 3000 ton opleveren. De provincie zal telers blijven steunen zolang de markt het product accepteert. Men beoogt tegen 2030 de ontwikkeling van 100.000 ha boomgaarden, waarvan 50.000 ha voor mango en de rest voor longan en avocado.

Agricare Viet Nam is van plan om wekelijks zo'n vijf ton mango's naar Australië te verzenden. Dat is geen groot volume maar nu Australië het spits heeft afgebeten zouden andere markten kunnen volgen. Dit betekent een omschakeling voor de telers, die gewend waren om alleen te produceren wat ze zelf nodig hadden. Nu zal er volgens internationale standaarden moeten worden geproduceerd en verpakt om aan de marktvraag te voldoen.

Als Vietnamees fruit aan de eisen voldoet voor de export naar Australië en de VS zou het aan de eisen van alle wereldmarkten moeten voldoen, volgens Le Son Ha, hoofd van de plantenquarantainedivisie van de MARD. 
Zijn afdeling werkt aan de procedures voor de export van lychees naar Japan. Er wordt al longan naar de VS geëxporteerd maar er zijn meer onderhandelingen nodig voor de export ervan naar Australië en Nieuw-Zeeland. Ook wordt verwacht dat het proces wordt voltooid om dit jaar nog drakenvruchten te exporteren.

De exportstijging van landbouwproducten en zeevruchten is versneld nadat het ASEAN-Australië-Nieuw-Zeelandse Vrijhandelsgebied (AANZFTA) in 2010 van kracht werd, waardoor de invoerrechten werden geëlimineerd.

De MARD werkt in samenwerking met het ministerie van Industrie en Handel aan manieren om technische hindernissen te overwinnen en de Australische markt te openen voor nieuwe vruchten en garnalensoorten.

Bron: Vietnam Net / Agroberichten Buitenland
Publicatiedatum: