Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
NatureFresh

"VS: "Nieuwe kas uitgesteld vanwege personeelstekort"

Het Canadese glastuinbouwbedrijf NatureFresh stelt hun Amerikaanse nieuwbouw in Delta, Ohio nog even uit. Oprichter en CEO Peter Quiring kan niet genoeg gekwalificeerde werknemers voor de tomatenoogst vinden, vertelde hij tijdens een Northwest Ohio Ag-Business Breakfast Forum. De plannen liggen klaar voor nog eens 18 hectare glas.

NatureFresh teelt momenteel al op ruim 180.000 m2 in Ohio. Die kas is in drie fasen van elk 60.000 m2 gebouwd. Het was de bedoeling om tegen 2022 met nog eens 9 fasen te hebben uitgebreid, maar dat gaat dus niet lukken. De bouw van fase 4, 5 en 6 zijn uitgesteld. Het probleem is arbeid, zei Quiring in een interview met de Toledo Blade. "Dit gaat niet gebeuren zolang we het arbeidskwestie niet hebben opgelost. Het kan niet. Mijn bank laat het me niet eens doen, zelfs als ik zou willen." 


Grote tekorten
In het artikel van Tyrel Linkhorn in de Toledo Blade spreekt Quiring zijn bezorgdheid uit over het Amerikaanse buitenlandse werkprogramma en over de kwaliteit van de beschikbare werknemers in de regio.

"Er zijn wel mensen die het bedrijf willen leiden, maar niemand wil de handen vuil maken en de tomaten plukken. En degenen die zich hiervoor aanmelden voldoen vaak niet aan de criteria", vertelt Quiring. Opvallend is daarin het hoge uitvalpercentage wegens drugsgebruik. "De afgelopen twee jaar zijn er ongeveer 600 mensen geïnterviewd waarvan 30 tot 40 procent niet slaagden voor de drugstest. Marihuana kan ons niets schelen. We hebben het hier over harddrugs. Het is een triest feit."

NatureFresh nam bijna 300 mensen aan waarvan sommigen nooit zijn komen opdagen, 40 ontslagen moesten worden en nog eens 90 ermee zijn gestopt, velen binnen de eerste paar dagen. 

Misschien dat automatisering, oogstmachines of de onlangs aangekondigde tomatenontbladeringsrobot NatureFresh in de toekomst kunnen helpen. Quiring: "Ik bezoek veel beurzen. Het voornaamste onderwerp van gesprek was daar de laatste vijf tot tien jaar arbeid. Nu is het het enige onderwerp van gesprek. Er wordt over niks anders meer gesproken."


Publicatiedatum: