Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"minder schil, meer smaak, sappiger en langer vers"

Spaanse telers houden traditioneel opgebonden tomaten in ere



"In de tijd dat er in Murcia en Almeria nog geen koelkasten of grootschalige teeltbedrijven bestonden, werden tomaten na de pluk samengebonden met een touwtje en op zolder gehangen. Door dit gebruik kon het product blijven ademen en bleef het langer vers. Op deze manier kon men ook in de wintermaanden van tomaten genieten," legt Esteban Tomás Pérez uit, directeur van het in Castilië gevestigde bedrijf Mas dels Fumeros. 



Nog steeds
Dat is natuurlijk niet meer nodig, maar de opgebonden tomaten bestaan nog steeds. Deze tomaten worden op traditionele wijze in de volle grond geteeld, waarbij zij worden opgebonden tegen houten stokken. "De tomaten lenen zich perfect voor het traditionele Catalaanse ontbijt- of lunchgerecht 'pa amb tomàquet', wat bestaat uit brood met gewreven tomaten, olijfolie, zout, knoflook en serrano ham. Deze tomaten hebben een dunne schil, zijn sappig en lang houdbaar. Ze kunnen buiten de koelkast tot wel drie maanden lang bewaard worden. Ze zijn ook ideaal als basis voor sauzen voor onder andere paella en ouderwetse stoofschotels", vertelt Esteban.



"We zijn een derde generatie familiebedrijf en we willen waarde aan ons product toevoegen zonder onze roots hierbij uit het oog te verliezen. We richten ons dan ook niet zozeer op de externe kwaliteit van de tomaten maar meer op het aroma en de sappige textuur van traditionele tomaten. We maken hiervoor gebruik van lokale tomatenrassen die niet gekruist zijn in laboratoria of andere bewerkingen hebben ondergaan. We selecteren alle zaden zelf door de beste planten uit te kiezen," licht Esteban Tomás toe. 



Het bedrijf vermarkt zijn tomaten voornamelijk in Spanje, met name in Castellon, Catalonië, op de Balearen en in Andorra en Zuid-Frankrijk, waar de lokale keuken veel gelijkenis vertoont met die in Castellon en Catalonië. 

Ze liggen niet bij alle retailketens in het schap. "We hebben onze tomaten ook naar landen als het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland geëxporteerd maar het is moeilijk om een stabiele aanvoer naar deze bestemmingen op te bouwen, laat staan er te groeien omdat er geen traditie op dit gebied bestaat. Om de Spaanse keuken in het buitenland te promoten, heeft Mas dels Fumero het 'Spanish Breakfast'' op de markt gebracht waarbij de tomaten in houten kisten gepresenteerd worden samen met een fles extra vergine olijfolie en biologisch zout. Dit alles vergezeld van een 'tweeluik' waarop afgebeeld staat hoe de consument het beroemde ontbijtgerecht Pa amb tomàquet kan bereiden. "Er hoeft alleen nog brood en serrano ham toegevoegd te worden," vervolgt Esteban Tomás. De tomaten worden verkocht onder de merknaam Rubby, een verwijzing naar het Engelse werkwoord to rub, dat wrijven betekent en naar de rode edelsteen robijn. 



De samengebonden tomaten van Más dels Fumeros zijn marktleider binnen deze categorie. Het bedrijf beschikt over een areaal van 30 hectare waarop jaarrond geteeld wordt. De tomaten worden vooral door traditionele groentenwinkels, horecaleveranciers en kleinere retailers verkocht. 

Voor meer informatie:
Esteban Tomás Pérez
Mas dels Fumeros
M: +34 675 515 299
esteban@masdelsfumeros.com
www.masdelsfumeros.com

Publicatiedatum: