Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De gevolgen van verplichte herkomstetikettering van voeding

België stelde tijdens de Landbouw- en Visserijraad, die 17 en 18 juli 2017 plaatsvond in Brussel, een aanzienlijke daling van zuivelexport te ervaren sinds de aankondiging van de Franse pilot met verplichte herkomstetiketteringsmaatregelen voor op Frans grondgebied verkochte zuivelproducten (doc. 11135/17). België ziet dit als een bedreiging van de interne markt die de keuze voor consumenten beperkt en riep de Europese Commissie op een tussentijds verslag op te stellen één jaar na inwerkingtreding van de maatregel (sinds 1 januari 2017). Frankrijk reageerde dat het nog te vroeg is voor een evaluatie en sprak hoop uit op EU-brede verplichte herkomstetikettering.

Enkele lidstaten deelden de zorgen van België over de gevolgen van verplichte herkomstetikettering voor de interne markt, mede omdat er steeds meer van dit soort initiatieven worden genomen. Ze wezen erop dat de herkomst van een ingrediënt niet bepalend is voor de kwaliteit ervan en dat herkomstetikettering de productiekosten (en hiermee de prijs van producten) verhoogt. Ook vroegen ze zich af of de pilots wel verenigbaar zijn met Uniewetgeving en de regels van de WTO. Eén lidstaat stelde alle zuivelexport naar Frankrijk door de maatregel te zijn verloren. Nederland heeft aangegeven dat verplichte herkomstetikettering tot disproportionele gevolgen voor productie- en controlekosten leidt en de interne markt verstoort.

Andere lidstaten spraken juist steun uit voor de Franse pilot, in het kader van transparantie en traceerbaarheid. Ze stelden dat er wel een relatie is tussen herkomst en kwaliteit, en dat de maatregel niet marktverstorend werkt. Eén lidstaat gaf aan ook verplichte herkomstetikettering te overwegen voor maaltijden in restaurants.

Commissaris Andriukaitis gaf aan een combinatie van verplichte en vrijwillige maatregelen voor te staan om een balans te vinden tussen consumenteninformatie en bescherming van de interne markt. Voorlopig wil hij de pilots laten plaatsvinden om daarna een grondige evaluatie uit te voeren.
Publicatiedatum: