Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zwevende teelt met NASA technologie

Een student gebruikt NASA technologie voor bodemloze teelt met minimaal watergebruik in een poging om honger te verlichten en een alternatieve inkomstenbron te bieden voor gemeenschappen in ontwikkelingslanden.

Nikian Aghababaie, een 22-jarige productontwerpstudent aan de Nottingham Trent University heeft een goedkoop teeltapparaat gecreëerd waarmee families met weinig middelen in moeilijke klimaten met 90% minder water dan traditionele methodes groenten kunnen telen.

Zaailingen of stekken van planten of groenten worden hierbij in het apparaat opgehangen, zodat ze als het ware zweven.


Nikian Aghababaie testte het prototype in Peru

Met vooral gebruik van lokale materialen worden de wortels regelmatig met een verdunde voedingsoplossing bespoten met geperforeerde, recycled plastic waterflessen, waardoor de circulatie rond de wortels wordt bevorderd en een snelle groei mogelijk is. NASA gebruikt op het internationale ruimtestation een complexe versie van deze technologie zodat astronauten in de ruimte groenten en fruit kunnen telen.

Nikian kwam op het idee omdat hij de honger, ondervoeding en armoede in ontwikkelingslanden wilde verlichten: "Ik vond het belangrijk om een betaalbaar product te ontwerpen die gemeenschappen zelf kunnen maken en onderhouden." Nikian bestudeerde 30 jaar aan NASA-documenten, interviewde 9 leidende sectorprofessionals en werkte aan het vereenvoudigen van tienduizenden ponden kostende bestaande technologie om iets te creëren dat mensen kunnen maken met materialen in hun omgeving.

Nikian werkte samen met EcoSwell, een in het district Lobitos in Peru gevestigde liefdadigheidsinstelling om te zien hoe de gemeenschap met zijn prototype om zou gaan en om de lokale bevolking in staat te stellen hun eigen voedsel te telen.
Volgens Nikian kunnen gemeenschappen bekijken welke gaten er in de markt zijn en of ze producten kunnen produceren die uniek zijn voor de regio, die ze dan tegen hogere prijzen kunnen verkopen om er mogelijk winst mee te maken. Hij heeft met gebruik van lokaal zeewier zijn product met instructies ontworpen, zodat mensen zelf de voedingsoplossing kunnen maken.

Nikian werkt momenteel met een leraar in Lobitos om de technologie aan jonge kinderen te introduceren om ze te inspireren over de toekomst van de landbouw in combinatie met technologie. Ook werkt hij aan de aanpassing van het systeem voor grotere schaalproducties. Zijn cursusleider, Dr Matthew Watkins: "Nikian heeft aangetoond hoe complexe technologie kan worden vereenvoudigd en omgezet in een passend en betaalbaar product dat mensen in ontwikkelingslanden kan helpen om honger en ondervoeding te verlichten. Hij heeft heel hard gewerkt om ervoor te zorgen dat zijn product toegankelijk en gemakkelijk te gebruiken is en is veel verder gegaan dan de vereisten om het product in de beoogde omgeving te testen."

Bron: Nottingham Trent University
Publicatiedatum: