Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
extra schoonmaakkosten

Schadevergoeding voor snelweg langs kas

Tholen - Volgens onderzoek is de filedruk rond Rotterdam met 20 procent verminderd doordat de A4 verlengd is. Hartstikke fijn - maar de weg kent ook nadelen. Een teler met een kas nabij de weg heeft te maken met flinke vervuiling door het aanleg en gebruik van de snelweg. Wie moet die extra kosten dragen? De teler ligt hierover al een paar jaar in de clinch met de overheid. Vorige week heeft de Rechtbank Zeeland/West Brabant hier uitspraak over gedaan.

De Brabantse teler heeft sinds begin jaren '90 verschillende kassen geplaatst. Het verlengen van de snelweg heeft volgens hem schade aan zijn bedrijf toegebracht. Daarbij gaat het om de aanleg van de weg (waardoor de kas extra gereinigd moest worden, het slangensysteem vervangen en het waterbassin gereinigd). Ook het gebruik van de weg zorgt voor een jaarlijkse kostenpost. Het verkeer op de A4 veroorzaakt neerslag van stof en vuil waardoor de lichtdoorlatendheid van het glas afneemt. De kas moet daarom vaker gereinigd worden.

Wie aansprakelijk?
De overheid is niet voor al die schade aansprakelijk, vindt de teler zelf ook, omdat er al plannen waren voor het aanleggen van de A4 toen hij het perceel kocht. Maar omdat de plannen gewijzigd zijn, levert de weg veel meer schade op dan hij kon voorzien toen hij de percelen kocht.

De rechtbank is het daar niet helemaal mee eens. Die vindt dat de teler in ieder geval voor één van de percelen had kunnen weten dat er mogelijk een snelweg in de buurt zou komen, ook al waren de plannen toen nog anders. Voor een ander perceel geldt dat niet. Als de de reinigingskosten meer dan 15% hoger zijn dan normaal, moet de overheid de teler een deel vergoeden.

Structurele schade
Maar is de overheid ook verantwoordelijk voor de permanente schade? De teler heeft berekend jaarlijks meer dan 10.000 euro kwijt te zijn aan de extra reinigingsbeurten van de kas. Daar is nog geen definitieve uitspraak over. Als de extra kosten minder dan 15 procent van de normale kosten zijn, vond de minister het in eerste instantie gewoon pech voor de teler. Dat valt onder gewoon ondernemersrisico. Maar op de zitting is afgesproken die drempelwaarde los te laten. De minister zal met de jaarcijfers van het tuinbouwbedrijf aan de slag gaan en de schade bepalen.