Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Emissieloos komkommers telen op kokossubstraat

Emissieloos telen is mogelijk. Dat heeft Wageningen UR Glastuinbouw met een consortium van bedrijven de afgelopen jaren al aangetoond op steenwol, met komkommers en paprika's. Vorig jaar hebben ze bovendien laten zien dat gebufferd en gespoeld kokossubstraat ook geschikt is voor een emissieloze teelt,. Maar hoe gaat het op ongebufferd kokossubstraat? En op niet gespoelde kokos?

Stikstof bewaren bewaren
Op 8 juni is hiervoor een hogedraad komkommerteelt van start gegaan. De komkommers (High Power) staan in twee afdelingen. In de ene afdeling is het kokossubstraat voor de teelt gebufferd en gespoeld. Bij het lozen van het spoelwater werd daardoor natrium afgevoerd. "Maar in dit spoelwater zit ook nitraat, wat stikstof bevat, wat weer goed gebruikt kan worden in de teelt", weten de onderzoekers. "Daarom gebruiken we in de andere afdeling ongebufferd kokossubstraat, zodat de stikstof in het watersysteem blijft."

Het is van groot belang om de verhouding meststoffen in het gietwater goed in de gaten te houden. Met name het aandeel natrium in de voedings-EC moet in de gaten gehouden. De eerste vruchten zijn op 23 juni geoogst. En vooralsnog staat het gewas er redelijk goed bij, vinden de onderzoekers. "De afdeling met gespoelde kokos staat iets generatiever, veroorzaakt door een iets hogere EC in de gift. Het gewas in de ongespoelde afdeling staat er iets frisser op. De EC in de gift gaat in beide afdelingen iets verlaagd worden, zodat ook de EC in de drain lager wordt. Het gewas mag in beide afdelingen iets meer open, daarom wordt er 1 kop per m2 uitgehaald."



Emissieloos telen
In de afdelingen voor emissieloos telen worden dit seizoen twee typen filters gebruikt. Er staat een MT-IBA-filter. Dit type filter van Fiber Filtration maakt gebruik van duizenden op elkaar gewikkelde draadjes en kan hiermee tot 0.4 μm deeltjes uit het water filteren. Het filter verwijdert zwevende stoffen, ongewenste organismen, maar laat voedingsstoffen in het water zitten. Het tweede filter is een een vlakbedfilter. Drainwater wordt over een filterdoek (35 μm, doek van 35 g/m2) geleid, waar het vuil op achter blijft en het gefilterde water doorheen valt. Dit type filter is geleverd door Moor Filtertechniek.

Volg de bevindingen van de onderzoekers hier
Publicatiedatum: