Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jos de Boer, W. de Boer en Zn.:

"Waardeloze handel in peen"

Tholen – "De handel in peen is en blijft waardeloos. De B-peen is nog redelijk te slijten op de Europese markten maar er is veel te veel grove C-peen", vertelt Jos de Boer van W. de Boer en Zn. De handel hangt sterkt af van wat het weer in Zuid Europa gaat doen. "Momenteel gaat de peen weg voor weggeefprijzen. Afland gaat voor 4-5 cent wat eigenlijk 7-8 cent zou moeten zijn. Voor witte kool is het eigenlijk ook zo. Dat gaat ook voor te lage prijzen weg."



Geen stemming
Zowel in de binnenlandse handel als in de export is er geen stemming, zegt Jos. Alleen een weersramp die tot misoogst leidt, zou de handel op gang kunnen brengen, denkt hij. "Geen ramp is een ramp zeggen ze wel eens in de handel. Er is al een tijd geen ramp geweest. Afgelopen winter was er geen vorst en werd er zelfs in februari nog geoogst. Nu is er geen regenval waardoor de wortelen op de zandgronden er ook goed bijstaan. Vorig jaar juli ging de ploeg nog in de Limburgse aanplant na hevige regenval. Dat komt er nu allemaal bij en zorgt voor overcapaciteit. De peen blijft maar doorgroeien zodat er veel te veel grove C-peen beschikbaar is. C-peen gaat voor lage prijzen richting snijderijen. Bovendien zijn er ook nog telers met oudere oogst", vertelt Jos.

Catastrofaal
In de wortelhandel bijten de telers en handelaren op een houtje. Jos: "Afgelopen seizoen is catastrofaal geweest. Een groot deel van de oogst is verwerkt tot veevoer. Zowel de handel als de telers verdienen al enige tijd nauwelijks. In de 37 jaar dat ik in de handel zit, heb ik dit nog nooit meegemaakt. Het is allemaal triest." Is het tijd om het roer om te gooien? Voor Jos niet, hopelijk komen er over 5 jaar, net als op de huizenmarkt, weer betere tijden.

Voor meer informatie:
W. de Boer en Zn BV.
Jos de Boer
Oudijk 26
1617 KR Westwoud
T: 0229 262948
F: 0229 261986
info@deboerwestwoud.nl
www.deboerwestwoud.nl