Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Situatie na 24 uur weer normaal"

Vertragingen haven Antwerpen door vastlopen containerschip

Tholen - Het containerschip CSCL Jupiter lag gisteren bijna de hele dag vast in de Westerschelde bij Bath en heeft voor vertraging gezorgd bij de schepen die er niet langs konden. Vanwege het tij kon men pas rond 20.00 uur in de avond de bergingsoperatie starten. Het containerschip is 366 meter lang en heeft een laadvermogen van 155.000 ton. Jupiter is niet één van de grootste containerreuzen. Het grootste containerschip kan nu meer dan 21.000 containers vervoeren.

Wachten
Het vastgelopen schip blokkeert al de hele dag het scheepvaartverkeer. De haven van Antwerpen ondervond door het incident hinder. Er moesten tientallen schepen wachten. Het Havenbedrijf Antwerpen kwam met een verklaring voor het vastlopen: een technisch defect in de machinekamer maakte het schip stuurloos. "Het schip liep uit zijn roer", aldus Annik Dirkx van het Havenbedrijf. Het schip kon daardoor de bocht naar links niet maken en voer recht op Bath af.



Achterstand wegwerken
Annik Dirkx van Port of Antwerp geeft aan dat het op- en afvaartverbod op de Schelde gisterenavond om 22:20 uur was opgeheven. Vervolgens is er door de haven van Antwerpen hard gewerkt om de achterstand weg te werken. Deze ochtend was de stand van zaken op de bestemming Linkeroever, Waaslandhaven dat geen enkel schip achterstand heeft. Bij de bestemming Rechteroever was er wel sprake van vertraging, maar alle schepen op zee werden ondertussen ingepland en zullen de komende uren komen opvaren", zei ze rond 9:00 uur deze ochtend. Minder dan 24 uur na het incident is de situatie dus 'back to normal'." Die vertraging is volgens Annik niet uit te drukken in een schadebedrag. "Vast staat dat er schade is, maar die zit verspreid doorheen de hele logistieke keten, niet alleen in Antwerpen, waardoor het zo goed als onmogelijk is om dit te becijferen."