Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"gebrek aan zwaartekracht is lastig punt"

Telen in de ruimte dankzij Tupperware en tuinbouwsensoren

Groenten kunnen telen in de ruimte is belangrijk voor astronauten. Niet alleen is het gezond en fijn om verse producten te kunnen eten als je een paar duizend kilometer van aarde verwijderd bent, maar ook neemt een paprikazaadje veel minder ruimte in dan een jaarvoorraad paprika's. Om de teelt buiten de atmosfeer te realiseren, gebruiken ze innovatieve tuinbouwsensoren en.... Tupperware.



De Amerikaanse producent Delta-T Devices heeft bekend gemaakt dat hun WET Sensor door Chinese astronauten gebruikt wordt. Dat gebeurde aan boord van de Tiangong-2 Space Lab (het 'hemelse paradijs'). Die is op 15 september 2016 gelanceerd. De astronauten Jing Haipeng en Chen Dongbrachten 30 dagen door aan boord van het Space Lab. Ze voerden verscheidene proeven uit om in 2022 permanente bewoning van het ruimtestation mogelijk te maken.

Teeltproef
Een van die proeven is de teelt van sla buiten de dampkring. De astronauten begonnen daarmee op de tweede dag van hun verblijf. Met 3D geprinte kweekbakken, gevuld met vermiculiet gingen ze aan de slag. Anders dan op aarde moest het vermiculiet eerst bewaterd worden voordat ze de zaden geplant hebben. Daarna werd het oppervlakte bedekt met plastic folie. Er is 14 uur per dag belicht om fotosynthese in gang te zetten. Daarnaast hebben werd lucht in de wortels van de planten geïnjecteerd.

De WET Sensor, bekend uit de tuinbouw heeft een cruciale rol gespeeld in het experiment door de precieze data te leveren over de vochtigheid van het substraat, de temperatuur en de geleiding van het poriewater (EC). Door deze informatie konden de astronauten de groeicondities precies volgen en beoordelen.

Ontkiemen
Het experiment was dan ook een groot succes, zo laat astronaut Jing Haipeng weten. "Toen we op de vijfde dag het Space Lab binnengingen zagen we dat de zaden waren ontkiemd. We waren dolblij en we hebben veel foto's genomen en natuurlijk het grondpersoneel ingelicht."




Tupperware
In het ISS (International Space Station) wordt ook sla geteeld. Dat is belangrijk, vinden de onderzoekers, met het oog op projecten op Mars.
In ISS wordt al sinds 2014 groenten geteeld in kweeksysteem Veggie. Het is echter ook een tijdrovend klusje. Daarom heeft NASA een onverwachte partner aangetrokken: Tupperware. Inderdaad, die van die plastic bakjes.

Het Veggie-systeem bestaat uit een foliekas (ok, een soort een opvouwbare plastic tent) waarbinnen de atmosfeer controleerbaar is en er belicht wordt met LED-lampen. Uitdaging is volgens de projectleiders dat er geen zwaartekracht is. Bovendien mag er natuurlijk geen grond door de lucht gaan zweven. De zaden zitten daarom in een soort kussentjes waarin gegroeid wordt.



Lastig is dat deze kussens niet goed in staat zijn vocht vast te houden. Als je niet continu oplet, staan de planten zomaar droog. De tijd van de astronauten is echter te kostbaar om continu te verspillen aan het water geven van planten. "Het is alsof je een hersenchirurg inhuurt om het gras te maaien", vergelijken de onderzoekers onrespectvol.

Daarom heeft Tupperware nu het Passive Orbital Nutrient Delivery System ontwikkeld (PONDS). Daarin blijft het water langer staan. "Het systeem gebruikt capilaire krachten en ongewone geometrie om de zwaartekracht te vervangen. Het resulteert in een product waarmee planten in de ruimte geteeld kunnen worden op een manier die lijkt op de teelt op aarde", laten de ontwikkelaars weten. In het VEGGIE-kunnen zes nieuwe PONDS geïnstalleerd worden. Die zijn geschikt voor eenmalig gebruik.

Publicatiedatum: