Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zwitserse telers halen CO2 uit de lucht

CO2 uit buizen of met vrachtwagens afgeleverd bij je bedrijf? Niet in Zwitserland. Daar halen ze CO2 uit de lucht en sturen ze het zo de kas van Gebrüder Meier Primanatura in. Maarre.. wat kost dat eigenlijk?

Het systeem kent de oorsprong in 2008, toen techniekstudent Christoph Gebald en zijn studiegenoot Jan Wurzbacher langskwamen bij de broers Meier. Ze vertelden over hun plan om CO2 uit de lucht te filteren dat vervolgens te verkopen. De vier sloten een pact en besloten samen te kijken of het plan realiteit kon worden.

Negen jaar later staat de installatie inderdaad te draaien. Boven op het dak van afvalverwerker KEZO staat een installatie die steeds meer CO2 uit de lucht haalt. Vierhonderd meter verderop is de kwekerij van de broers Meier te vinden. "Sinds ons eerste bezoek hier zijn we van een paar mililiter per dag naar een industrieel interessante hoeveelheid van 900 ton per jaar gegroeid", vertelt Christoph - die inmiddels directeur van Climeworks is.

Direct Air Methode
De CO2 wordt via de Direct Air Methode uit de lucht gefilterd. Daarvoor zijn speciale collectoren ontwikkeld. Er staan er achttien op het dak van het recyclingsbedrijf. Met ventilatoren wordt er lucht ingezogen en dankzij een chemische reactie wordt de CO2 in de filters geadsorbeerd. Bij het daaropvolgende desorbtie-proces moeten de filters verwarmd worden tot 100 graden Celsius. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de restwarmte van de afvalwerker. Ook de elektriciteit van de afvalverwerker wordt door Climeworks gebruikt.

Via een 400 meter lange pijpleiding gaat de CO2 vervolgens naar de kas van de gebroeders Meier. Daar wordt de CO2 gebruikt bij de teelt van bladgroenten, tomaten en komkommers. Jaarlijks kunnen ze zo'n 900 ton CO2 gebruiken. De installatie in Hinwil is gerealiseerd met dank aan de Zwitserse overheid.



Prijs en duurzaamheid?
Het niveau CO2 in de lucht schommelt momenteel rond de 0,04%. Dat omlaag brengen, is een belangrijk argument voor DAC. Maar critici geven aan dat geld ook hier een probleem is. Volgens een studie in het magazine American Physical Society3 zou CO2 van het duurzame DAC minstens $600 per ton kosten. Dat is bijna drie zoveel als wat die kleine afnemers normaal betalen. Toch zegt Valentin Gutknecht van Climeworks al door deze prijsbarrière heen te zijn gedoken.



De beschikbaarheid van restwarmte is een belangrijke factor in de rentabiliteit van het proces. Climeworks gebruikt laagwaardige warmte van zo'n 100 graden in Zwitserland. Volgens Valentin is dit goed voor 80% van de verwerkingsenergie.

Dit alles maakt de CO2-techniek volgens Climeworks soweiso al breed interessant voor afnemers op moeilijk bereikbare locaties. Als vrachtwagens flink wat kilometers moeten afleggen voor ze bij de kwekerij zijn, wordt het immers al snel een kostbaar proces. Lucht daarentegen is overal beschikbaar. De CO2 kan de kas in, maar kan ook gebruikt worden in bijvoorbeeld frisdranken. "Van 50 ton per jaar tot 100.000 ton of een miljoen. Het is allemaal mogelijk."



Kas
De kas waar de CO2 heengaat, is 3,7 hectare groot. Het gaat nog om een demonstratieproject waar ook de Zwitserse overheid een steentje aan bijdraagt. In de komende maanden wil Climeworks meerdere commerciële proefprojecten op belangrijke doelmarkten te lanceren en willen ze het potentieel van de technologie testen om negatieve emissies te leveren door deze met ondergrondse opslag te combineren. Jan Wurzbacher: "Met de energie- en economische gegevens van de installatie kunnen we betrouwbare berekeningen maken voor andere grotere projecten en voortbouwen op de opgedane praktijkervaring."

Voor meer informatie:
Climeworks
Birchstrasse 155
CH - 8050 Zurich
Switzerland
+41 (0)44 533 29 99
contact@climeworks.com
www.climeworks.com
 

Publicatiedatum: