Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

5 mln voor energiezuinige kas in Quebec

Als onderdeel van het Economische Plan 2017-2018 van de provinciale overheid van Quebec zal er in het noordelijke Kuujjuaq een afvalenergiecentrale en commercieel kasproject worden opgezet. Het project zal worden gefinancierd met een bedrag van $5 miljoen verspreid over drie jaar. Eerst wordt de centrale gebouwd en daarna de kas, die door de centrale zal worden verwarmd.

De aankondiging werd deze week gedaan door Pierre Arcand, de minister van energie en natuurlijke hulpbronnen die ook verantwoordelijk is voor het Plan Nord en de regio Côte-Nord, en Geoffrey Kelley, de minister verantwoordelijk voor de zaken van de oorspronkelijke bewoners.

Het door de Société du Plan Nord (SPN) gecoördineerde proefproject zal worden afgerond in samenwerking met belanghebbenden uit de gemeenschap, RECYC-QUÉBEC en andere ministeries en overheidsinstanties werkzaam in afvalbeheer en kasproductie. De SPN en haar partners zullen eerst een systeem opzetten om afval om te zetten in thermische energie. Met de geproduceerde warmte zal de te bouwen hydrocultuurkas worden verwarmd evenals enkele bestaande gebouwen.

Dit initiatief speelt zowel in op reële behoeften van de gemeenschap als de prioriteiten van Plan Nord. De innovatieve faciliteiten zullen de inwoners van Kuujjuaq toegang verschaffen tot voedzame verse groenten en fruit en de gemeenschap in staat stellen het gebruik van hernieuwbare energie te verhogen. Het is duidelijk een originele en kosteneffectief alternatief voor de openluchtverbranding van afval.

Op basis van de resultaten zou dit veelbelovende proefproject elders in Nunavik en op het gebied van het Plan Nord geïmplementeerd kunnen worden. Zowel Arcand als Kelley zijn erg enthousiast over het initiatief, dat twee vliegen in 1 klap slaat (de bevolking van vers groenten en fruit voorzien en een betere afvalverwerking) en het potentieel heeft om een positieve invloed te hebben op de levenskwaliteit van meerdere gemeenschappen in het gebied. Dit beamen ook minister van bosbeheer, wild en parken Luc Blanchette, ook verantwoordelijk voor de regio's Abitibi-Temiscamingue en Noord-du-Quebec, en haar staf.

Over het Plan Nord

Het doel van het Plan Nord is de ontwikkeling van het mijnbouw-, bosbouw-, energie-, maatschappelijk, cultureel en toeristische potentieel van Quebec ten noorden van de 49e breedtegraad. Het zal banen en welvaart creëren voor de noordelijke gemeenschappen en voor Québec in het algemeen, met inachtneming van de noordelijke populaties en het milieu. Door de economische, sociale en milieuaspecten waarop het Plan Nord is gebaseerd te harmoniseren, hopen de autoriteiten van Quebec er een voorbeeld van te maken voor verantwoordelijke en duurzame ontwikkeling in het noorden en de gemeenschap van Quebec in het algemeen. De uitvoering van het Plan Nord staat onder leiding van de Société du Plan Nord.


Bron: Cabinet du ministre de l'Énergie et des Ressources naturelles (Ministerie van Energie en Natuurlijke Hulpbronnen)
Publicatiedatum: