Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tips: zo maakt u optimaal gebruik van een proeftijd

Door de Wet werk en zekerheid (Wwz) is er de afgelopen jaren van alles veranderd op het gebied van werk en ontslag. Ook het toepassen van de proeftijd is gewijzigd. Deze mag alleen worden toegepast bij een overeenkomst langer dan 6 maanden. Maar hoe maakt u nu optimaal gebruik van een proeftijd? Flynth geeft advies.

Bij het aangaan van een eerste arbeidsovereenkomst is het belang van een proeftijd voor u als werkgever vaak groot. Het biedt immers een mogelijkheid om de samenwerking te stoppen als blijkt dat de nieuwe medewerker bij nader inzien toch niet past bij de organisatie of de functie-eisen.

Voor de medewerker is de eerste maand bij een nieuwe werkgever een spannende maand. Hij kan tenslotte 'zomaar' ontslagen worden en heeft voor deze nieuwe stap wellicht een (vast) dienstverband opgezegd. Naar het einde van die eerste maand wordt dus hals reikend uitgekeken.

Laat de proeftijd niet ongemerkt voorbijgaan
De meeste werkgevers maken gebruik van de mogelijkheid om een proeftijd af te spreken. Toch wordt hier in veel gevallen vervolgens niets meer mee gedaan als de nieuwe medewerker gewoon goed blijkt te passen. De proeftijd verstrijkt ongemerkt. Dat kan jammer zijn. De aanloop van een dienstverband en de einddatum van de proeftijd bieden namelijk een kans om met de nieuwe medewerker in gesprek te gaan, over zijn of haar eerste indrukken van de organisatie en de functie.

Win veel met weinig inspanning
Een nieuwe medewerker 'verwondert' zich vaak over zaken die voor u als werkgever vanzelfsprekend zijn. En dit kan interessante informatie opleveren. Daarnaast kan het zinvol zijn om eerste indrukken over het functioneren te delen met de medewerker. Hij of zij zit vaak toch in spanning of het dienstverband na die eerst maand gewoon voortgezet zal worden. Met weinig inspanning kan hier veel te winnen zijn.

Tot slot
Tot slot: de regels voor de proeftijd op een rij.
  • Een proeftijd mag alleen worden afgesproken bij het eerste dienstverband of wanneer er sprake is van een functieverandering die zo verschilt van de 'oude' functie dat een proeftijd gerechtvaardigd is.
  • Een proeftijd is alleen toegestaan bij een arbeidsovereenkomst langer dan zes maanden.
  • De duur van een proeftijd is doorgaans één maand: bij een dienstverband van twee jaar of langer mag u een proeftijd afspreken van twee maanden.
  • De reden om niet met elkaar verder te willen, hoeft niet specifiek benoemd te worden, maar mag nooit 'discriminator' zijn. Dat wil zeggen: u mag een zwangere medewerker wel ontslaan tijdens de proeftijd, maar niet omdat ze zwanger blijkt te zijn.
Voor meer informatie:
Flynth adviseurs en accountants
088 236 73 50
arbeidszaken@flynth.nl
www.flynth.nl
Publicatiedatum: