Dé website voor de Nederlandse groententeelt


Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
lippenstift van tomaten

Greenpack en Van Vliet in Europees biobased project

Onder andere GreenPack, Van Vliet Contrans, Kenniscentrum Plantenstoffen en de Gemeente Westland zijn partners in het Europese project BioBoost, waarbij het ontwikkelen van een biobased economie in de tuinbouwsector in Europa centraal staat. Bij het project zijn ook partners uit BelgiŽ en Engeland betrokken.

De tuinbouw produceert grote hoeveelheden 'groenafval', zoals plantaardige resten (stengels en bladeren) en onverkoopbare groenten en fruit, die op dit moment voornamelijk worden weggegooid of worden gebruikt voor het maken van compost. Groenafval wordt ook gebruikt voor de productie van groen biogas. BioBoost gaat uit van de noodzaak van een milieuvriendelijk en hernieuwbare glastuinbouweconomie door plantaardige hulpbronnen op een meer duurzame, efficiŽnte en geÔntegreerde manier te benutten. In het project BioBoost worden de mogelijkheden voor hoogwaardig gebruik van tuinbouwresiduen en plantenstoffen onderzocht en in  praktijk gebracht in gezamenlijke proef- en testprojecten van onderzoeksinstellingen en bedrijven.

Scheiding kronen
Concreet betekent het dat GreenPack een pilotproject coŲrdineert waarin  een prototype machine voor de scheiding van de kronen en kleine stengels van onverkoopbare/onverkochte tomaten ontwikkeld en getest. Handmatige scheiding is duur en beperkt het gebruik van de 3-6 miljoen kilo overgebleven tomaten voor de voedingsindustrie of eventuele andere toepassingen.

Aardbeien en tomaat als make-up
Een ander project is het maken van materialen voor de cosmetische en de gezondheidsindustrie. Er wordt een proeffaciliteit ontwikkeld om de kwaliteit van de inhoudsstoffen van tomaten en aardbeien te verbeteren. Stoffen zoals lycopeen, anticyanines en isoflavonen worden gebruikt in de cosmetische en gezondheidsindustrie.

Andere toepassingen zijn een installatie voor de extractie van plantenstoffen, het hergebruiken van de tuinbouwafvalstromen en het bouwen en testen van een proeffaciliteit om de kwaliteit van actieve plantaardige stoffen in tomaten en aardbeien.

Partners
Negen partners uit  Nederland, het Verenigd Koninkrijk en BelgiŽ zijn gestart met het project.  Onlangs is de website gelanceerd: www.bioboosteurope.com. In het project BioBoost, dat loopt tot december 2019, werken triple-helix partners samen om de ontwikkeling van een biobased economie in de tuinbouwsector in Europa te stimuleren.

Ook ontwikkelt het project activiteiten ter versterking van de samenwerking van bedrijven in de tuinbouw, onderzoekers en overheden in de drie Europese tuinbouwregio's. In het Verenigd Koninkrijk is dit het Lea Valley gebied met verwante gebieden in Kent, in BelgiŽ de regio Roeselare en in Nederland de regio Westland.  Daarnaast biedt het project hulp aan mkb-bedrijven in deze regio's om nieuwe concepten en producten te ontwikkelen, die plantenresten of planteninhoudsstoffen benutten voor bijvoorbeeld de voedsel- en diervoederindustrie, farmaceutische en cosmetische industrie of voor bouwmaterialen.

Meer weten?
Voor meer informatie:
Gemeente Westland
Jeroen Straver
telefoonnummer +31 (0)174 672415
info@bioboosteurope.com

Publicatiedatum: 11-8-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: