Dé website voor de Nederlandse groententeelt


Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
"Veel te veel aardgas opgepompt in Maasdijk en Monster"

Het Staatstoezicht op de Mijnen heeft de Nederlandse Aardolie Maatschappij op de vingers getikt. De NAM heeft onder andere in Monster en Maasdijk veel meer gas uit de grond gehaald dan eerder was afgesproken.

"Doordat de NAM de productievolumes overschrijdt, zijn de gedane risico-analyses niet langer toereikend", zo schrijft de SODM dreigend aan de NAM. De SODM wil dat de NAM ophoudt met de aardgaswinning  tot de plannen zijn goedgekeurd. Daarom willen ze de NAM een dwangsom opleggen.

De NAM is zelf niet van plan te stoppen. Zij zien het probleem niet zo. Volgens de organisatie is er sprake van een andere interpretatie van de plannen en de sommen. Volgens hun eigen berekeningen houden ze zich prima aan de afspraken. Wel zijn ze in overleg met het Ministerie en de SODM over de interpretatie. "Wij nemen de brief van SODM zeer serieus en zullen onze zienswijze hierop kenbaar maken. Dit zal helpen bij het verkrijgen van grotere duidelijkheid voor iedereen."

Winningsplannen
De NAM heeft in mei gevraagd de winningsplannen te wijzigen, maar de SODM ging daar niet in mee. De NAM heeft het gas toch uit de grond gehaald. Een overschrijving van de getallen van 20% valt nog binnen de normen, maar ook daar is de NAM volgens de SODM overheen gegaan. In Monster is er 47% meer gas uit de grond gehaald dan afgesproken. In Maasdijk is er zelfs 317% meer gewonnen dan eerder afgesproken. Ook in Hardenberg heeft de NAM de normen overschreden

Mede door de situatie in Groningen is er veel aandacht voor de onbedoelde gevolgen van gaswinning. Door het leegpompen van de Groningse gasvelden ontstaan er regelmatig aardbevingen in het gebied.Publicatiedatum: 10-8-2017