Dé website voor de Nederlandse groententeelt


Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Italiaanse kassen verwarmen met restwarmte

De afgelopen jaren zijn er meer dan 1000 biogasfabrieken gebouwd in de Povlakte (Noord-Italië) om via fermentatie de afvalstoffen van landbouw en veeteelt te verwerken.


De grote foliekassen met twee brede dakbeluchters gebouwd door Idromeccanica Lucchini voor het Parolara project in Noord-Italië.

De meesten hebben een capaciteit van 1 MW, maar slechts weinigen hebben tot nu toe winstgevend gebruik gemaakt van hun restwarmte. Het Parolara kasproject in de buurt van Mantova, 10.000 varkens en 300 ha vollegrondsgewassen is het gevolg van één van deze initiatieven om een milieuvriendelijke oplossing te vinden voor restwarmte. 


Substraatteelt op hangende goten met gebruik van een gesloten systeem om de voedingsoplossingen met UV te steriliseren en te hergebruiken.

De eigenaars besloten om de restwarmte voor een hightech kas van 2 ha te gaan gebruiken. Voor de bouw werd  Idromeccanica Lucchini in de arm genomen, een Italiaanse leider in de bouw van hightech plastic kassen. Later werd er gekozen voor de teelt van speciale tomaten met substraat in een gesloten systeem. Hiervoor haalde Lucchini Riococo bij het project, een specialist in kokossubstraten.

Teeltdeskundige Paolo Battistel van Ceres Srl: "Riococo's internationale ervaring was erg nuttig bij dit project met betrekking tot de keuze van het juiste growbagvolume en de juiste substraatmix. Het gebruik van een 'super-washed' product bewees binnen 3 weken na het planten dat de kwaliteit van Riococo hoger is dan andere in Italië gebruikte kokosproducten."


Trostomaten worden geteeld in 16 liter Riococo growbags gevuld met een speciale stofvrije mix van kokosvezels en -chips. De beworteling overtrof de verwachtingen.

De zomer is erg warm op de Povlakte met pieken van 24-27°C 's nachts en 37-40°C overdag, zoals dit jaar. Volgens Battistel is er daarom gekozen voor de bouw van grote foliekassen (6 m op gootniveau) met 2 brede dakbeluchters, beschermd door insectennetten en witgeschilderd staal voor een koel effect in de zomer en meer licht in de winter.


De foliekassen zijn bedekt met dubbele, opgeblazen folie met 30% diffuus licht. Een lagedruk vernevelaar en ventilatoren helpen het klimaat overdag 3-4°C koeler te houden dan buiten, met pieken van -7°C.

"Voor meer koelcapaciteit is de kas bedekt met een nieuw type dubbele, opgeblazen folie met 30% diffuus licht. Hierna zijn een lagedruk vernevelaar en ventilatoren geďnstalleerd, waardoor het in de kas altijd 3-4°C koeler is dan buiten, met pieken van -7°C, en 1-2°C kouder 's nachts. Dakwitten is niet nodig."

Biogasfabriek restwarmteDe kassen gebruiken de restwarmte van een 1 MW WKK-fabriek. Het verbrandt biogas geproduceerd door de fermentatie van de biomassa van varkenshouderijen en de landbouw.

De restwarmte van de biogasfabriek wordt opgeslagen in een buffertank. De warmtedistributie gebeurt met een spoor- en teeltpijpsysteem. In hartje winter wordt de restwarmte van de biogasfabriek geďntegreerd door een traditionele gasketel, waarvan de brandstofgassen ook gebruikt worden om CO2 te produceren. Parolara en Lucchini zoeken nu ook een partner om een systeem te ontwikkelen om ook de CO2 die door het fermentatieproces wordt geproduceerd te zuiveren en hergebruiken.

Voor de gewasbescherming worden alleen fysieke en biologische methoden gebruikt om tomaten te telen zonder chemisch residu.

Substraatteelt op goten

Voor de substraatteelt op hangende goten leverde Riococo nieuwe 16 liter growbags met een speciale stofvrije mix van kokosvezel en -chips. Battistel: "De beworteling van de tomatengewassen overtrof de verwachtingen en de recycling van de voedingsoplossing is gemakkelijker en veiliger door de sterilisatie met UV-licht. De hoge kwaliteit van het substraat en een speciaal fertigatieprogramma hebben voor een erg accurate aansturing van de irrigatie gezorgd."


Naar aanleiding van de terugkoppeling van de lokale detailhandel zal Parolara in de toekomst alleen Coeur de Boeuf tomaten en specialiteiten telen.

Volgens Battistel was een ander belangrijk doel van het project om tomaten te telen van hoge kwaliteit zonder chemische residuen. "Daarom hebben we gekozen voor alleen fysieke en biologische gewasbescherming. Als eerste gewassen werd gekozen voor Coeur de Boeuf (CdB) en trostomaten (TOV). Na goede feedback van de lokale detailhandel zal Parolara in de toekomst vooral CdB tomaten en andere specialiteiten telen. Voor de opleiding van de bedrijfstechnici met een ruime ervaring in vollegrondsgewassen, maar nul ervaring met hightech kassen en tomatengewassen, werd een internationaal adviesbureau ingeschakeld met 30 jaar ervaring. De intensieve training duurde 6 maanden en bestond deels uit theorie, maar vooral uit het opdoen van praktijkervaring in kassen in Italië, Nederland, Rusland en Marokko. De teeltadviseurs verzorgde ook de praktijkopleiding van het werknemersteam, jongeren uit vooral Afrikaanse landen.


Internationaal adviesbureau Ceres verzorgde in 6 maanden de theoretische en praktische training van technici en werknemers in kassen in Italië, Nederland, Rusland en Marokko.

Een laatste doelstelling van het projectteam is nu om andere eigenaars van vergelijkbare biogas WKK-centrales te overtuigen van de reële mogelijkheid om geld te verdienen met hun restwarmte door groenten te telen.

Voor meer informatie:

Advies en technische expertise: 
Ceres Srl
Paolo Battistel 

Substraten: 
Riococo Worldwide
Shan Halamba

Gebruiksklare kasprojecten: 
Idromeccanica Lucchini
Matteo Lucchini

Publicatiedatum: 10-8-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: