Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Freshfel rapport

Invloed Brexit op de Europese groenten- en fruitsector

De Europese groenten- en fruitsector maakt zich ernstig zorgen over de mogelijke invloed van de Brexit-onderhandelingen op de handelsstromen binnen de EU. De handelsbetrekkingen tussen het Europese vasteland en het Verenigd Koninkrijk zijn al vele jaren stevig verankerd en hebben een soepele handel genoten dankzij de bepalingen voor de interne markt. De handel tussen de EU-27 en het Verenigd Koninkrijk draagt belangrijk bij aan de economische stabiliteit en groei van de EU, daar de EU een belangrijke netto-exporteur is naar het Verenigd Koninkrijk met een handelsvolume van 3,1 miljoen ton met een waarde van 4 miljard euro, waarbij er een grote afhankelijkheid is van het Verenigd Koninkrijk van versproducten die vanaf het Europese vasteland worden geleverd. 

Volgens een recente analyse van de Rabobank over de invloed van Brexit op de Europese levensmiddelensector zullen naast dierlijke eiwitten groenten en fruit het meest getroffen worden door mogelijke veranderingen. Dit zou tot extra prijsdruk kunnen leiden gezien de marktgevoeligheid van de versproductensector en het feit dat de sector nog steeds lijdt onder de gevolgen van het Russische embargo en het verlies van een markt van meer dan 2 miljoen ton. 




Een nieuwe Freshfel rapport beschrijft een aantal zaken die mee overwogen moeten worden bij de bespreking van de handelsomstandigheden na Brexit. Dit is een eerste poging om de vele uitdagingen in kaart te brengen en beoogt geen volledigheid. Freshfel verwacht in de komende maanden mogelijke oplossingen aan de paper toe te kunnen voegen om het werk van de taakgroep te ondersteunen om tot het gunstigste resultaat te komen voor alle belanghebbenden. De paper is derhalve op de volgende manier gestructureerd:
  • De Europese groenten- en fruitsector – Een belangrijke bijdrager aan de economische groei van de EU
  • De groenten- en fruithandel tussen de EU-27 en het VK – Huidige status en economisch gewicht
  • Geïdentificeerde uitdagingen en mogelijke economische invloed
  • Algemene aspecten en conclusie
  • Bijlagen met statistische gegevens
Download het rapport hier.
Publicatiedatum: