Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinbouw ook in VK de lucht in

De verticale landbouw is in opkomst, maar staat in het Verenigd Koninkrijk nog in de kinderschoenen. In verschillende steden wordt geëxperimenteerd met etageteelt. De verticale landbouw is daarom een broedplaats van nieuwe innovaties. Ook voor Nederlandse kennis en technologie lijkt er ruimte te zijn in deze fase.

Het gerenommeerde James Hutton Institute begint deze zomer met de bouw van het eerste commerciële verticale teeltbedrijf in Schotland. Dit najaar wordt op het teeltbedrijf begonnen met verschillende gewasproeven in samenwerking met onder andere het Japanse automatiseringsbedrijf Omron.



De verticale landbouw is in opkomst, maar staat in het Verenigd Koninkrijk nog in de kinderschoenen. Tot dusver worden bijna uitsluitend sla- en kerssoorten geteeld. Evenwel leiden technologische ontwikkelingen op het gebied van verlichting en irrigatie er toe dat nu in verschillende steden wordt geëxperimenteerd met etageteelt, in oude fabrieksgebouwen, op daken, en zelfs ondergronds. De belangrijkste drijvende kracht achter de verbreiding van de verticale landbouw is de toepassing van nieuwe LED-technologie die zorgt voor een significant lager energieverbruik.

De verticale landbouw sluit aan bij de vraag in grote steden naar duurzame en lokale producten. Door de etageteelt kunnen nutriënten en water optimaal worden benut en daarom in de schaarse stadsruimte zo efficiënt mogelijk worden geteeld. De opkomst van de stadslandbouw is ook vergelijkbaar met opkomst van microbrouwerijen en de herintrede van de ambachtelijke bakker en slager, waarbij consumenten maar ook (top-) restaurants bereid zijn meer te betalen voor vakmanschap, innovatie en korte ketens. De nieuwe stadsboerderijen werken veelal samen met startups als FarmDrop, die het eenvoudiger maken de verse producten online te bestellen en te laten thuisbezorgen.



Hey eerste commerciële verticale teeltbedrijf in het Verenigd Koninkrijk, Unit 84 van de startup GrowUp Urban Farms, is gevestigd in een voormalig pakhuis van ongeveer 750 m2< in Oost-Londen. Unit 84 kwam tot stand in samenwerking met Philips, dat de speciaal voor de tuinbouw ontwikkelde LED-verlichting leverde. Unit 84 is ook het eerste bedrijf dat in het Verenigd Koninkrijk door middel van aquaponics de teelt van groente en vis combineert om water te besparen.

De nieuwste verticale boerderij die zijn deuren heeft geopend is gehuisvest in een voormalig pakhuis in de trendy Londense wijk Deptford. Het is de eerste boerderij van de tech-startup Vertical Future, die plannen heeft meer boerderijen te openen onder de merknaam MiniCrops. De startup Vertical Future is een van het groeiende aantal tech-startups in de urban farming sector.

De verticale landbouw verkeert in het Verenigd Koninkrijk dus in een experimentele fase die wordt gedomineerd door startups die inhaken op de toenemende toegankelijkheid van nieuwe tuinbouwtechnologie. De verticale landbouw is daarom een potentiële broedplaats van nieuwe innovaties. Reden daarom ook voor de traditionele spelers in de tuinbouw- en automatiseringssector, zoals het James Hutton Institute en Omron, om te investeren in een proefboerderij. Ook voor Nederlandse kennis en technologie lijkt er ruimte te zijn in deze fase.

Bron: Agroberichten Buitenland
Publicatiedatum: