Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
column Jean Aerts

"Afwijzing vrijstelling Carex belichte tomaat frustreert IPM-ontwikkeling"

LTO Glaskracht heeft onlangs samen met de landelijke commissie Tomaat een vrijstelling volgens artikel 38 aangevraagd voor het afspuitmiddel Carex tegen galmijt in belichte teelt van tomaat. Het verzoek is door NVWA afgewezen. Voor LTO Glaskracht Nederland en de tomatentelers is het besluit van de NVWA een grote verrassing en teleurstelling.

Opnieuw belemmert een besluit van de NVWA een effectieve inzet van IPM. Galmijt is een toenemend probleem in de belichte teelt van tomaat en zet het hele IPM-systeem onder druk.

Zolang er geen sluitend systeem is tegen de plaag en/of er geen integreerbaar correctiemiddel beschikbaar is kan een teler de plaag alleen beheersen met breedwerkende, "ouderwetse" , gewasbeschermingsmiddelen. Deze middelen zijn echter onverenigbaar met een modern IPM systeem van biologische gewasbescherming. Ze grijpen in op alle plaagevenwichten, en niet alleen op de beoogde galmijt. Het lastige van galmijtbeheersing in tomaat is dat er geen breedwerkende mijtenmiddelen beschikbaar zijn, vandaar de absolute noodzaak voor Carex ná de laatste oogst.

Galmijt is een nieuwe plaag waar nog geen biologische aanpak voor is gevonden, en die veel schade veroorzaakt in de teelt van tomaat. Een schone start van de nieuwe teelt is dan cruciaal, mede vanwege de gunstige omstandigheden voor plaagontwikkeling in augustus/september. Dan is de teeltwisseling in de belichte teelt van tomaat actueel.

Doel van de vrijstellingsaanvraag was een effectief mijtenmiddel (Carex) te mogen toepassen na de laatste tomatenpluk en net voor het ruimen van het gewas. Doel was met de inzet van Carex een betere beheersing van de oude plaag te borgen, en daardoor succesvoller schoon te kunnen starten in de nieuwe teelt. Eigenlijk een hygiëne-inzet. Het is belangrijk vanwege resistentie-ontwikkeling een in de teelt nog niet gebruikt middel in te zetten voor een dergelijke toepassing.

Carex heeft geen normale toelating in tomaat, maar wel in de vaste planten- en de sierteelt onder glas. Een heel vergelijkbare toepassing als beoogd bij teelteinde tomaat. Er worden immers geen tomaten geoogst na de toepassing.

Het IPM-systeem heeft de toekomst, en van de NVWA mag je verwachten dat ze daar rekening mee houdt in een vrijstellingsaanvraag. Alleen zo kunnen we als sector succesvol innoveren in moderne IPM met (biologische) gewasbeschermingssystemen. Wanneer gaan alle neuzen eens dezelfde kant op?!

Bron: LTO Glaskracht Nederland
Publicatiedatum: